Пореч

Пореч (Borago officinalis или echium amoenum) още познато като „лечебна краставица“ e билка, за чиято родина се смята Сирия, след това се е разпространила в Средиземноморския басейн, а след това и в Европа и Северна Африка. Едногодишно растение е и в местата с мек климат, може да цъфтипрез почти цялата година. Достига височина до 100 сантиметра. Има власинки по цялото стъбло и разклонени листа. Цветовете са сини и розови с пет триъгълни издължения. Тъй като дава много семена се самозасява и така се разпространява на мястото, където е било посадено.

В листата им има количество от токсични за черния дроб, но те са прекалено малко.

В листата на пореча намираме амабилин, олеинова и палмитинова киселина, от тях се извлича масло, а от него си набавяме така полезната гама-линоленова киселина. Тя е към мастните киселини е важна за изграждането на ставите и хрущялната тъкан. Помага също така са цялостния имунитет на организма и за здравето на кожата ни.

В пореча намираме също високото съдържание на желязо, което прави билката прекрасно средство срещу много анемични състояние и хронична умора. Той е ценен източник и на важните за организма калций, манган, мед, цинк и магнезий.

Също така наличието на витамин А, както и каротенното съдържание в него го правят силно антиоксидантно средство, по този начин предпазва организма и от свободните радикали, а и нека не забравяме колко полезен е витамин А за зрението, кожата и имунитета.

Освен вече споменатите, поречът може да ви зареди с витамини от B комплекса, като витамин B3 спомага за понижаването на така наречения лош или LDL холестерол, витамин B1 и витамин B2 спомагат за ензимния метаболизъм.

Билката е прекрасна добавка към вашите салати и супи, така че не бива да се пренебрегва. Отлично се комбинира със спанак, картофи или домати, а също може да се изцеди и така да приемете многобройните полезни вещества и витамини в пореча.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *