Разпознайте глада, за да отслабнете

Препоръчваме ви:

Много хора преяждат с храна, защото не могат разпознават чувството на глад. Същите тези хора игнорират сигналите на тялото си и продължават да се хранят, дори когато вече са се нахранили. Преяждането е нездравословно и води до увеличаване на теглото и редица здравословни проблеми. Ако не искате това да се случи на вас трябва да се научите да разпознавате кога и колко е гладен организмът ви.

Разберете какво представлява гладът
За да разберете и да осъзнаете какво е чувството на глад, трябва да анализирате сигналите, които ви изпраща организмът ви. Гладът не се изразява само с къркорене на червата или стомашни болки, а представлява сложна система от сигнали.

Обърнете внимание какво ви казва тялото
Много често хората изпадат в ситуации, в които тяхното внимание е заето с извършване на определена дейност, например четат книга или гледат телевизия, докато се хранят. Така те забравят за чувството на глад и не се хранят спрямо потребностите си, като често преяждат. Забавянето на консумацията на храна или преяждането заради нещо, което ви разсейва, не е полезно за здравето, защото организма се нуждае от конкретно количество хранителни вещества. Затова се фокусирайте върху здравето си.

Пийте редовно вода

Много често хората бъркат чувството на жажда с глад. За да избегнете това винаги изпивайте по 1 чаша вода малко преди хранене. Така ще можете да консумирате храна точно толкова, колкото е необходимо и няма да преядете.

Опишете каква храна консумирате
За да разпознаете глада, трябва да можете да разберете кога сте гладни. Много често хората консумират храна под въздействието на някаква емоция, което почти винаги води до преяждане. Започнете да си водите дневник, за да разберете как работи тялото ви и консумирайте храна само когато сте истински гладни.

Яжте храна, полезна за тялото

Консумирането на здравословна храна в балансирани порции ще ви помогне да контролирате количеството храна, което приемате. Така ще се засищате по-бързо и по-лесно ще избегнете преяждането.

Хранете се бавно
Ако се храните много бързо, няма да може да разберете кога сте сити, защото стомахът изпраща със закъснение сигнал, че е пълен. Затова следващия път, ако почувствате глад, първо изпийте 1 чаша вода. Ако гладът не е преминал след 10 минутки, седнете и хапнете една средна порция храна. Изчакайте още 10 минутки и най-вероятно ще забележите, че усещането за глад ще изчезне.

Изпитвате чувство на замаяност
Ако се чувствате леко замаяни, значи че нивото на кръвната ви захар е спаднало. В такъв случай хапнете няколко парченца плод, а по-късно на редовното хранене консумирайте постен протеин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *