11 натурални средства, които действат

Препоръчваме ви:

Заменете поне част от лекарствата с натурални средства, които са изпробвани и за тях се знае, че действат срещу проблемите. Вече ще знаете как да действате срещу лошия дъх в устата си, срещу пъпките или срещу леките изгаряния.

Лош дъх
Няма друга натурална съставка, която да действа толкова добре срещу лошия дъх, както магданозът. Той съдържа хлорофил, който убива бактериите, които причиняват лош дъх. Ако сте похапнали чесън или лук, изяжте няколко стръка магданоз.

Мазоли
Не пукайте плюските от протриване, колкото и да се изкушавате, защото ще инфектирате тъканта отдолу. Вместо това напоете памучен тампон с малко екстракт от хамамелис, Hamamelis virginiana, и обработете зоната с него поне няколко пъти през деня. Можете да захванете тампончето върху плюската с малко лейкопласт, за да може съставката да действа по-дълго време.

Пъпки
За да почистите кожата на лицето си от пъпки, направете си маска със зелена глина и други антибактериални съставки в нея. Сложете 2 супени лъжици глина, 1 супена лъжица натрошена изсушена билка златен корен, Hydratis canadensis, и 2 до 3 капки масло от чаено дърво. Можете да замените билката с индийската билка нийм, която също има антибактериални свойства. Добавете достатъчно вода, за да направите каша и я нанесете върху кожата си за 20 минутки. Можете да я сложите върху цялото си лице или само върху пъпките. Можете да използвате всякакъв вид глина, например хума или каолин, който е подходящ за по-суха или за смесена кожа.

Неприятна миризма
Ако усещате неприятна миризма от някои зони по тялото си, въпреки добрата си хигиена, може би имате нужда от добра ексфолиация. Преди да се изкъпете, изтъркайте кожата си на сухо с мека четка, тъй като мъртвите клетки на кожата могат да задържат бактерии, които причиняват неприятна миризма. Освен това масажът с четка подобрява циркулацията на кръвта и детоксикира.

Синини
Срещу синини и болки в мускулатурата действа много добре билката арника, която способства за по-бързото изчезване на синините. Арниката лекува възпалението и подобрява циркулацията, затова използвайте върху засегнатата зона на кожата крем с арника.

Изгаряния
Лавандуловото есенциално масло действа добре срещу леки изгаряния и неприятните усещания от тях. Маслото способства за по-бързото излекуване на увредената кожа и редуцира опасността от белези. Лавандулата предпазва кожата, като убива бактериите върху наранената тъкан. Почистете с вода и сапун кожата и нанесете смес от 1 част лавандулово масло и 3 части масло от бадеми или зехтин, без да я покривате.

Афти
Облекчете болката от афтите в устата с чай от малинени листа, Rubus idaeus, като запарите 2 супени лъжички изсушени листа от малина в чашка с гореща вода, докато водата се охлади. Прецедете и се жабурете с чая за по минутка няколко пъти дневно. Течността има вкус на черен чай и съдържа танини, които редуцират подуването и почистват тъканта, за да се излекува по-бързо от афтата.

Ухапвания от насекоми
Облекчете ухапванията от насекоми с лук, който съдържа сяра и неутрализира химическите съставки, които причиняват сърбеж. Срежете наполовина глава лук и натъркайте върху ухапаната кожа. Сърбежът ще се редуцира веднага.

Пърхот
За да премахнете пърхота от скалпа си трябва да възвърнете баланса на киселинност на кожата на главата си. Първо измийте косата си с нежен шампоан, използвайте балсам само върху крайчетата на косата и нанесете върху нея ябълков оцет. Втрийте добре за няколко минутки, като масажирате скалпа си и изплакнете с топла вода. Ако използвате твърде много стилизиращи съставки, вместо шампоан можете да употребявате за измиване на косата малко сода за хляб, която сте направили на паста с вода.

Хълцане
Ако започнете да хълцате и не можете да спрете, опитайте този трик. Налейте вода във висока чашка и потопете във водата сламка, притиснете с пръстите на ръцете си вдлъбнатините зад меката част на ушите си и пийте от сламката. Не отпускайте натиска и изпийте цялата вода от чашата.

Кашляне
Излекувайте упоритата кашлица със сироп от лук. Изпечете лука и ги смесете с малко топъл чай и мед, за да се отървете от сухата кашлица. Друга възможност е да смесите половин чаена лъжичка лучен сок с 1 супена лъжичка мед, като употребявате сместа поне по 2 пъти дневно, за да успокоите раздразненото гърло и кашлицата. Ако не харесвате вкуса на лука, хапвайте по 1 супена лъжичка мед от време на време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *