Преборете се с неприятното хъркане

Препоръчваме ви:

 

Почти няма човек, който да не хърка по време на сън поне за кратко време. Хъркането може да доведе до семейни проблеми заради високия дразнещ  шум, както и да повлияе на качеството на съня. Лекарите специалисти съветват да се внимава със самолечението, защото много от препаратите се продават без научни изследвания,  които да са доказали тяхното действие. Вместо тях, можете да пробвате с прилагането на няколко естествени решения, които могат да ви помогнат да спрете с хъркането.

Сменете позата на спане
При спане по гръб основата на езика се отпуска и пропада леко назад. Когато въздухът преминава през стеснения отвор се получава вибрация и звук по време на сън. Тази ситуация лесно може да се промени, просто като се започне да се спи на една страна. Има много различни начини за предотвратяване на спането по гръб,  някои хора дори си връзват няколко тенис топки на гърба,  които да предотвратят обръщането в съня.

Свалете излишните килограми
Загубата на тегло помага на някои хора, но трябва да се отбележи, че слабите хора също хъркат. При увеличаване на телесното тегло се увеличава мастната тъкан около врата, което води до намаляване на вътрешния диаметър на гърлото.

Избягвайте алкохола
Алкохолът и успокоителните намаляват тонуса на мускулите в задната част на гърлото, което води до увеличаване на вероятността за поява на хъркане. Пиенето на алкохол малко преди лягане води до по-силно хъркане, а тези, които по принцип не хъркат, могат да започнат да го правят след пиене на алкохол.

Създайте навици за сън
Лошите навици на сън могат да имат същия ефект като консумацията на алкохол. Дългите часове работа без достатъчно сън означават, че като легнете да спите, ще сте много преуморени. Това прави съня дълбоко, при което мускулите се отпускат твърде много и се появява хъркане.

Отворете носните проходи
Ако хъркането започва в носа, отпушването на носните пътища може да помогне. Ако носът е запушен или стеснен поради настинка, ускоряването на въздушната струя може да предизвика хъркане. Пробвайте с промиване на носните пътища със солена вода, с парна баня с есенциални масла от мента и евкалипт, или със спрей за нос. Срещу синузит можете да действате като затоплите цялата зона с гореща торбичка със сол.

Сменете възглавницата
Алергените в спалнята също могат да са отговорни за появата на хъркане. Акарите се натрупват във възглавниците и могат да предизвикат алергични реакции,  които могат да доведат до хъркане. Изкарвайте навън за проветряване възглавницата веднъж на всеки 2 седмици и я сменяйте на всеки 6 месеца, за да намалите до минимум действието на алергените и акарите. Избягвайте да харчите излишни пари за възглавници против хъркане, тъй като те фиксират главата в определена позиция, което може да доведе до болки в шията.

Лягайте си хидратирани
Пийте достатъчно течности. Състоянието на секретите в носа и небцето се влошава при дехидратация на тялото. Старайте да консумирате поне 2 литра вода на ден. Добре е обаче да не пиете вода точно преди лягане, а да не спите на стая с твърде сух въздух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *