Ефективни домашни средства срещу белези от пъпки и акне

Препоръчваме ви:

Iwostin

Дори да успеете да се справите с неприятните пъпки и с акнето, войната за чиста кожа не е напълно спечелена, тъй като след възпалението често остават грозни белези и петна. Те загрозяват красивата кожа и смачкват самочувствието. Най-вероятно е белезите от акне да останат по кожата на лицето, тъй като тя е най-деликатна, но те могат да се видят по цялото тяло. Вижте няколко домашни средства, които можете да използвате срещу неприятните петна по кожата си.

Лимонов сок
Нанесете с памучен тампон върху петната малко неразреден лимонов сок. Оставете няколко минутки сока, за да подейства и отмийте с топла вода. Плодовите киселини в лимона не само премахват мъртвите клетки, но също така изсветляват тъмните петна и неравностите по тена на кожата.

Доматен сок
Доматите са богати на съставки като магнезий, калий и витамини С и А, които действат много добре срещу пъпки. Съставките активират клетъчната регенерация и почистват кожата от пъпки и акне. Смесете малко доматен и лимонов сок, нанесете за 20 минутки върху кожата си, като използвате памучен тампон, а след това изплакнете сместа с топла вода.

Сок от краставица

Настържете на ситно ренде парче краставица и нанесете кашата или сока върху кожата на лицето си, за да третирате петната от пъпки по нея. Оставете краставицата да подейства за 45 минутки и отмийте с хладка вода.

Алое вера
Можете да използвате гел от алое вера в бутилка или да го вземете пресен от листата на растението, стига то да е на възраст поне 5 години. Изцедете гела от вътрешността и го нанесете върху засегнатата кожа с пъпки или акне. Ако кожата ви не се раздразни и зачерви, нанасяйте от гела по няколко пъти дневно, докато пъпките и петната изчезнат.

Паста от листата на сминдух
Често можем да видим в кухнята подправка от семената на сминдуха, но от листата на растението можете да направите паста, с която да третирате петната по кожата от акне и пъпки. Нарежете на ситно листата, като се опитате да не изцеждате сока от тях. Нанесете пастата върху засегнатата кожа и я оставете да подейства за 20 минутки, след което отмийте с вода. Можете да третирате петната и с отвара от семената, като ги кипнете и оставите сместа да се охлади.

Мляко

Суровото мляко съдържа млечна киселина, която не само премахва петната от пъпки и акне, но също така изглажда кожата. Можете да използвате млякото да почистване на лицето сутрин и вечер, или да го смесите с овесени ядки и да нанесете сместа като маска върху лицето си. Изчакайте половин час и изплакнете с хладка вода. Ако смесите млякото с малко лимонов сок, двете киселини, млечна и плодова, ще подействат в комбинация срещу петната.

Паста от нийм
Нийм е индийска билка, която притежава силни антибактериални съставки. Ето защо пастата от билката, ако я смесите с малко вода, мляко или лимонов сок, може да подейства добре върху проблемна кожа с пъпки и акне, и да премахне петната от тях.

Витамин Е
Витамин Е на капсули е много полезна за кожата съставка, ако се поема вътрешно, но капсулите могат да ви помогнат в борбата срещу тъмните петна и ако ги употребявате външно. Пробийте с игла 1 капсула, изцедете съдържанието й върху пръстите си и го нанесете върху засегнатата кожа. За още по-чиста кожа, втрийте добре маслената смес, без да изплаквате с вода, като я нанасяте ежедневно, докато петната изчезнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *