Как да се справим със запушения нос?

Препоръчваме ви:

Запушеният нос може да бъде много досаден проблем. Носът ви капе, чува се свистене, опитвате се да се издухате, но не излиза секрет. Много хора смятат, че запушеният нос е в резултат от натрупването на слуз в носните канали. Всъщност запушването се причинява от възпаление на кръвоносните съдове в синусите, в следствие на настинка, грип, алергии или инфекции.

Предлагаме няколко начина за облекчаване на състоянието:

1. Използвайте овлажнител – дишането на влажен въздух помага за успокояване на раздразнената тъкан и намалява подуването на кръвоносните съдове. Овлажнителите преобразуват водата във влага, която изпълва въздуха в помещението. Овлажнителите втечняват слузта в синусите, което помага за нейното изхвърляне и възвръщане на дишането в нормални граници.

2. Вземете си душ – някога може да сте установили, че след взимането на горещ душ, дишате много по-добре. Подобно на овлажнителя за въздух, парата от душа помага за разреждането на слузта в синусите и намалява възпалението, като в резултат, дишането се нормализира. Може да постигнете същия ефект чрез дишане на пара от топла вода над мивката. Пуснете топлата вода, уверете се, че температурата й е подходяща, поставете кърпа на главата си и вдишайте парата.

3. Бъдете хидратирани – пийте повече течности и избягвайте обезводняването. Течностите влияят върху гъстотата на секрета в носните пътища, намалява се налягането в синусите и слузта се освобождава от носа ви. По-ниското налягане в носната кухина означава по-малко възпаление и дразнене.

4. Използвайте солен спрей – хидратирайте се с физиологичен разтвор. Използвайте солен спрей, за да увеличите влагата във вашите носни проходи, така ще разредите слузта и ще помогнете за нейното освобождаване. Освен това ще намалите и възпалението на кръвоносните съдове в носната кухина.

5. Промийте синусите си – това не е най-приятната задача. Съществува специален инструмент, пригоден за почистване на носната кухина. Използвайте дестилирана или преварена вода, вместо чешмяна. Поставете накрайника на уреда в ноздрата, наклонете го така, че да се влее течността в носната кухина, а след това тя ще излезе през другата ноздра. Повторете упражнението в продължение на минута, след това, преминете към другата ноздра.   

6. Използвайте топли компреси – топлите компреси също спомагат за отпушването на носа. Накиснете кърпа с топла вода, изстискайте я, сгънете я и я поставете на челото си. Топлината ви осигурява намаляване на възпалението в носната кухина и възстановява комфорта ви при дишане.

7. Използвайте деконгестанти – тези лекарствени препарати помагат да се намали подуването и да се облекчи болката, свързана с раздразнените и възпалени носни проходи. Медикаментите са често без лекарско предписание, съществуват в две форми – таблетна или назален спрей (напр. Африн).

8. Опитайте с антихистамини или противоалергични препарати – ако носът ви е запушен в резултат на алергия, може да вземете антихистамин или противоалергично. И двата типа лекарства могат да помогнат за намаляване на подуването и възпалението на носните проходи, което облекчава запушването. Все пак, ако използвате подобни препарати или желаете да ги комбинирате, се обърнете към лекар специалист за съвет и предписание. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *