Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
EmoliumBotoinaSkincodeБалчоAquasourceFilorgaJamiesonBoehringer IEos UsaOenobiolКокона КозметиксComplete PharmaVita Gold
предизвикателство
27/01/2014

Причини да избягвате синтетичните оцветители в храните

Съвременният човек не разчита само на природата, за да оцвети своя свят в ярки краски. Той става все по-взискателен, а производителите търсят начини да привлекат повече клиенти с наситени цветове, особено ако клиентите са деца. Днес синтетичните оцветители са почти навсякъде покрай нас, като най-опасни са тези в храната ни. Бонбоните и сладкишите са пълни с оцветяващи съставки, за да станат те по-привлекателни за окото на купувача. Така, наред с вредната захар и празните калории, родителите трябва да се борят с децата си, за да не консумират отрови. След толкова години хранене с изкуствени оцветяващи съставки, ние дотолкова сме свикнали с тях, че неминуемо свързваме цветовете на храната с нейния вкус – жълто с банан и лимон, оранжево с портокал, червено с ягода. Това е дотолкова опасна тенденция, че понякога натуралните храни ни се струват твърде безцветни или безвкусни.Днес американците консумират 5 пъти повече храни с изкуствени оцветители, отколкото през 1955 г. Оцветителите могат да се открият в печивата, в напитките, в бонбоните, зърнените закуски, в сладоледа, в козметиката, дори в корите на някои плодове. Според множество проучвания изкуствените оцветяващи съставки могат да повишат опасността от поява на много болести – от хиперактивност у децата до рак. През 2009 година Великобритания поиска от производителите на храни да спрат да употребяват синтетични оцветители в храната, тъй като все повече проучвания доказват връзката между тях и болести като рак и хиперактивност. Днес част от световните компании, например Крафт Фуудс, вече не употребяват синтетични хранителни бои в продуктите си, които са предназначени за пазара на Великобритания.Ярко синьо
Може да се открие в печива, напитки, бонбони и зърнени закуски.
Изкуственият оцветител е свързан с увреждане на хромозомите и затова е забранен в някои държави, например във Франция и във Финландия.

Индигово синьо
Има го в някои напитки, в кучешка храна и в бонбони.
Оцветяващата съставка е забранена в Норвегия, тъй като според учените може да е свързана с появата на тумори в мозъка.

Цитрусово оранжево
Веществото е открито в корите на портокали.
Съставката е забранена в САЩ за обработка на храните, тъй като е възможна нейната връзка с появата на тумори на пикочния мехур.

Зелено
Може да се открие в някои напитки, сладолед, бонбони и козметика.
Оцветителят е забранен на територията на Европейския съюз, тъй като има данни, че може да причини тумори на пикочния мехур.

Червено
Има го в печива, напитки, бонбони.
Съставката е свързана със сериозни болести като лимфома, хиперактивност и хромозомни увреждания.

Еритрозин, червена багра
Червената боя може да се види в някои печива, салами, бонбони.
Съставката може да причини увреждане на хромозомите, да има неврохимичен и поведенчески ефект върху тялото, а освен това може да е свързана с тумори на щитовидната жлеза.

Тартразин, жълта багра
Открива се в печива, напитки, бонбони.
Жълтата боя в храната тартразин е може би най-опасната от всички, с оглед на възможните увреждания, които може да причини тя. Съставката е забранена в Норвегия и се смята за причина за алергични реакции, астма, безсъние, увреждане на хромозомите, лимфоми, хиперактивност, агресивно поведение и поведенческа промяна, както и за тумори на щитовидната жлеза

Тъмножълто
Включена е в състава на някои печива, салами, зърнени закуски и козметика.
Съставката е забранена в Норвегия и Швеция, като се смята, че тя може да повиши опасността от астма, хиперактивност, алергии, екзема, хромозомни увреждания и тумори на щитовидната жлеза.Алтернативите на синтетичните  оцветители не са толкова ярко наситени, но са не само безвредни, но също така вкусни. За оцветяване на ястия можете да употребявате червен пипер и сурово цвекло, които придават червени багри; горски плодове, които са в наситени пурпурни и червени краски; тиква, чушка и моркови за оранжево; спанак за зелено; куркума и шафран за жълти багри.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!