Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Pwm GamaАлинAquasourceBronsonArranBeauty FormulasVichyIkarovРоза ИмпексBorolaGeo NutritionVitabioticsSvr
предизвикателство
09/03/2014

7 мита за зеленчуците

Препоръчваме ви:Кои зеленчуци са по-вкусни и по-полезни – сготвените или не. Как да ги приготвим, така че да запазим полезните витамини и минерали, дали замразените зеленчуци са полезни? Такива въпроси си задаваме, защото сме получили погрешна информация, доверявайки се на грешните митове за приготвяне на зеленчуците.

 Мит: Пресните зеленчуци са по-хранителни от замразените

Факт: Проучванията показват, че понякога можем да вземем хранителните стойности и от замразените зеленчуци, това зависи от разнообразието и колко стари са зеленчуците във вашия супермаркет. Така че продуктът започва да губи питателните си съставки щом е  откъснат, хубаво е зеленчуците да се замразят след жътва, защото са най-хранителни тогава и тяхната свежест се запазва повече. Хубаво е да не са минали повече от 2 седмици, за да достигнат до вашата трапеза.

Мит: Сготвените зеленчуци за по-малко питателни от свежите

Факт: Зависи от самите зеленчуци

Готвенето унищожава някои съставки, но и отприщва други. Понякога може да унищожи витамин С, ни ние рядко готвим портокали, така че самото готвене освобождава нива на Витамин А и прави фибрите по-поносими за стомаха ни. Също е по-лесно на тялото ни да абсорбира повече ликопен, който се бори срещу рака.

 

Мит: Салата айсберг няма никакви питателни съставки

Факт: тази салата има много вода и малко витамини, но има една по-голяма салата съдържа и малко количество протеин, фибри, витамини и минерали.

Мит: Местните зеленчуци са винаги по-евтини

Факт: понякога местните зеленчуци са по-добре за бюджета ни, особено когато сме в сезона.

Но  ако не сме в сезона, точно местните храни биха ни се сторили скъпички. Ако пазарувате направо от самите земеделци, то идете в края на деня, тогава цената особено в сезона, ще е по-ниска.

 

Мит: Картофите ви карат да пълнеете

Факт: Картофите нямат мазнини и имат малко калории. Тези вкусни и евтини зеленчуци имат високо съдържание на фибри, които ви карат да се почувствате по-сити за по-дълго време.

Мит: Пакетираните свежи салати са много чисти

Факт: Изобщо не са така добре измити. В САЩ е доказано, че в някои от тях са намерени бактерии като ешерихия коли, листерия и други болестотворни бактерии.

Мит: Селските пазарите са винаги органични

Факт: Това че много земеделци сами продават продукцията, не означава, че това, което са произвели е напълно органично, особено ако фермерът не притежава необходимият документ. Не бива да залагате на устни сертификати.

 

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!