6 начина да спрете преяждането – част 1

Искате допълнително лазаня или още малко торта, въпреки че сте се нахранили добре? Честито, преяждате!

Понякога е болезнено очевидно, че преяждаме, а друг път се случва несъзнателно. Как да предотвратим това?

Има редица причини да сме с наднормено тегло и със затлъстяване. Но една от основните такива е изключително проста: ядем повече от необходимото.

Причините, поради които много възрастни хора са с наднормено тегло или затлъстяване, са разнообразни. Прекалено много грамове добавена захар в храната ни, преработените храни и липсата на упражнения допринасят за епидемията. Но преяждането също е основен фактор, който често се пренебрегва. Какво ни принуждава да ядем повече, отколкото наистина е необходимо?

Проблемът може да се крие още в създадените от вас самите вредни навици. Например, ако сте свикнали да заставате пред телевизора в 20 часа, за да сте навреме за любимите си предавания, и едновременно с това, имате навик да ядете шоколадови бонбони, то вероятно ще преядете в онези дни, когато сте вечеряли късно и не сте гладни. Създали сте навик, който свързва телевизионното време с шоколад.

Същото важи и за външни фактори, като например телевизионни реклами или дори само наличието на храна (например закуски в стаята за почивка на работното място). 

И докато ние вече не търсим храна и натрупваме калории в продължение на дни, когато храната не е лесно достъпна, тялото ни не се е променило много от онези дни. Когато видим храна, мозъците ни мислят: „Хей, има храна там! Хайде да ядем.“

Знаете ли, че някои храни всъщност ви правят по-гладни? Ако ядете храни с малко или никаква хранителна стойност, особено захарни продукти, рафинирани въглехидрати (като бял хляб и тестени изделия) и изкуствени подсладители, нивата на кръвната Ви захар вероятно ще се повишат, карайки ви да огладнявате по-бързо. Освен това захарта активира мозъка по начин, различен от другите храни, като го предпазва от чувство на ситост.

Току що сте се нахранили, но пак сте гладни? Солените храни, някои медикаменти и дори климатичната инсталация са причинители на глада, които могат да ви накарат да преяждате.

Храните се нередовно или непълноценно? Строгото ограничаване на калориите, гладуване, пълно лишаване от някои храни, често срещани действия при хора, които искат да намаля телесната си маса. По този начин се постига т.нар. йо йо ефект. Веднага след приключване на няколкодневната диета, тялото ви се стреми да навакса пропуснатото и по този начин се стига до преяждания.

Стресът също влияе! По-вероятно е да пожелаете нездравословни, мазни храни, когато сте стресирани, особено ако сте жени: жените са по-засегнати от стреса, отколкото мъжете. Интересно е (но не е изненадващо), че хората, които са на диета, са склонни да увеличават консумацията на храна, когато са подложени на стрес. Но те не преяждат с плодове или зеленчуци, а предпочитат една и съща храна, която обикновено избягват.

Ти си гладен – но не и за храна. Подобно на стреса, когато се справяме с трудни емоции, често се обръщаме към храна, за да успокоим чувствата си и да ни помогне да избягаме от проблемите. 

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *