Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
FilorgaNature's WayPopНия-Милва ЕоодVita GoldDucrayIkarovAbo PharmaAbocaSvrGalenicEveline CosmeticsLovea
предизвикателство
06/08/2012

Как да се предпазите от топлинен удар

Препоръчваме ви:

С високите температури през горещите дни се повишава рискът от топлинен удар. Ако искате да се насладите на горещото време на открито, трябва да пиете много течности и да се ограничавате от физическо натоварване. Избягвайте напитки, които водят до дехидратация на тялото. Старайте се да правите паузи на хладно.

- Ако имате работа на открито, опитвайте се да използвате хладните часове на деня. Най-подходящото време е рано сутрин и късно вечер.

- Поемайте течности преди да ожаднеете. Ако искате да подготвите тялото си за високите температури не чакайте да пресъхнете за вода, а пийте много течности. Пийте поне две чашки вода на всеки час, особено ако ви е горещо, защото обикновено организмът губи огромно количество минерални соли чрез изпотяване.

- Не консумирайте прекалено сладки напитки. Тяхната консумация води до обратен ефект, а организмът губи повече течности. Също така обърнете внимание на температурата на напитките, тъй като много студените напитки могат да предизвикат спазми в стомаха.


- Останете вътре колкото е възможно повече в горещите дни. Ако не разполагате с климатик, отидете поне за час в магазин или кафене, в което има такъв.


- Обличайте се с леки дрехи, които позволяват на потта да се изпарява. Носете свободни, тънки дрехи в светли тонове. Тъканите в тъмни тонове поглъщат слънчевата светлина и загряват тялото. Използвайте слънцезащитни продукти, за да предотвратите слънчеви изгаряния и ги прилагайте след всяко къпане във вода.Съвети

- Ако работите на много високи температури, правете чести почивки на сянка, хидратирайте се и носете шапка, която ви осигурява защита на главата.

- Ако не разполагате с климатик, с помощта на вентилатор можете да раздвижите въздуха в помещението. Вземете хладен душ или вана, за да понижите температурата на тялото.

- Понякога хора, които пият антихистамин и имат високо кръвно, могат да получат топлинен удар, ако извършват тежка физическа работа на открито.

Симптоми на топлинно изтощение

Спортистите са особено податливи на топлинен удар и други заболявания от горещини. Като предпазни мерки ранното разпознаване на симптоматиката е от съществено значение в горещините.Топлинното изтощение е отговор на организма от обезводняване в резултат на прекомерна загуба на вода и сол с изпаряване на пот. Топлинното изтощение обикновено се изявява след дълги периоди на излагане на топлина.

Симптоми на топлинен удар:

-  гадене
-  виене на свят
-  слабост
-  главоболие
-  бледа, хладна и влажна кожа
-  бърз и слаб пулс
-  дезориентация
-  мускулни крампи
-  умора
-  припадък

Топлинно изтощение или топлинен удар

Ако топлинното изтощение не се лекува, то може да доведе до топлинен удар. Основната разлика между двете състояния е объркване и промени в психичния статус по време на топлинния удар. От топлинен удар се засяга нервната система и това може да доведе до странно поведение, като халюцинации и в крайна сметка гърчове или кома. От първи признаци на топлинен удар трябва веднага да се спре дейността, която се извършва и да се охлади тялото, да се стои на сянка или в хладно помещение, да се пият течности. Ако симптомите се усложняват или се повишава честотата им, потърсете лекарска помощ.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!