Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
БалчоLeocremaElancylScotish Fine SoapsPurelogicolFlorivitalHimalaya DragВелеви ФармаBronsonHerba MedicaComplete PharmaSanct BernardBioderma
предизвикателство
05/11/2012

Разгадайте химията на любовната страст

Препоръчваме ви:


Зениците се разширяват, пулсът се забързва, колената не ви държат, а главата ви се замотава. Тези усещания са силни и интензивни, за тях са писани поеми и са правени пиеси. Любовта обаче е повече от метафора. Нейното влияние върху тялото ни може да се обясни от науката, да се измери и да се изрази с биохимия.Пристрастени към любовтаДопаминът е химикал на мозъка, който отговаря за удоволствието. Той играе съществена роля за хазартната зависимост, наркотиците и за любовта. Когато човек се влюби, допаминът се повишава. Допаминовата система се активизира от индивидите, които имат специална важност за вас, като те са катализатор за тази реакция, така че никой друг няма значение за вас в този момент. Допаминът може да се отделя както в начална фаза на отношения, така и на по-късен етап.

"О" е за окситоцин
Окситоцин е химическа съставка, която изгражда усещане за близост между хората. Тя се отделя по време на кърмене, за да се подобри връзката между майката и бебето. Окситоцинът е основна съставка на прегръдките, целувките и гальовността, така че когато имате желание да се погушкате, то вероятно се дължи на отделянето на съставката.

Тестостерон и страстТестостеронът се смята за мъжки хормон, но той може да се намери в организма и на двата пола. Хормонът е отговорен за разпалването на страстта както на мъжете, така и на жените. Сексуалната възбуда повишава количеството на тестостерон в кръвта, а част от хормона може да се открие в слюнката. Мъжете имат по-високо ниво на тестостерон, а според проучвания сексуалната страст се повишава, когато по време на интимност партньорите допрат устни.

Завързан език
Все още се проучват свойствата на друга съставка, която се образува в мозъка – норадреналин. Той е възможна съставка от коктейла на влюбването, макар да е отговорен за ускоряване на пулса и покачване на телесната температура. Този стрес хормон вероятно е отговорен за "пеперудите в стомаха". Той е предполагаемата причина за горещината и зачервяването, когато срещнете обекта на своите чувства, за потящите се длани и за завързания език, когато не можете да кажете две думи.

ПривличанеMHC е генетично понятие, което се превежда като "главен комплекс за тъканна съвместимост". То представлява сбор от гени, които контролират молекулите на повърхността на клетките. Те се употребяват от тялото, за да прави разлика между собствените и чуждите клетки. Нашите тела отделят този комплекс с потта и със слюнката, като той обикновено е сходен с този на хора, с които сме генетично свързани. Някои проучвания оформят тезата, че хората могат да идентифицират чуждите MHC комплекси, като се счита, че колкото повече те се различават от техните, толкова по-силно е привличането. Това вероятно се дължи на факта, че разнообразието от гени създава по-здраво поколение и индивидите се стремят да създадат потомство с хора, които са с различни от техните гени.

Следвай обонянието си
Казват за любовта, че може да е "от пръв поглед", но според експерти привличането се заражда повече с обоняние, отколкото със зрение. Феромоните са химически агенти, които пренасят информация. Макар да не са добре проучени, експерти считат, че те имат важна роля в сексуалната страст между хората. Желанието на жените да носят тениските на гаджето си вече има обяснение – тениската е "напоена" с феромони.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!