Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
RamkopharmКокона КозметиксWalmarkBoehringer IAdermaAbocaBiodermaBronsonRevive Snails ExtractAmbrosScotish Fine SoapsNeutrogenaNatur Product
предизвикателство
13/01/2013

Седмица без тютюнев дим и как цигарите влияят на младите хора

Препоръчваме ви:

Темата за цигарите е много актуална, особено като се имат предвид дискусиите относно забраната на пушенето в заведения на закрито и статистиките, които поставят българите сред първите в списъка за употреба на цигари и за болести, които са причинени от тях. Основна тема за загриженост обаче е тази за употребата на цигари от млади хора, които често започват да пушат още преди да навършат пълнолетие. Според много статистики почти 1/3 от учениците над 18 пушат.Най-често цигарите се смятат от младите за нещо модерно, но основна причина за повечето от тях да започнат да пушат е подражанието. Понякога възрастните не си дават сметка колко важен е примерът за техните деца. Дори да забраняват на децата си да посягат към цигарите, ако те пушат пред тях това е достатъчна причина за юношите да пропушат. Много експерти предупреждават, че пушенето в ранна възраст е особено опасно, тъй като подрастващите бързо привикват към тютюневия дим и по-силно страдат от отровните вещества. По-късно много възрастни, които са се превърнали в роби на цигарите още като подрастващи, искат да се откажат от тях, но не могат.

* Що се отнася за младите хора, краткосрочните вреди от цигарите върху здравословното състояние включват респираторни и нереспираторни болести, пряко и непряко повлияни от отровите в тях, привикване към никотин, повишена опасност от посягане към други опиати. Дългосрочните вреди включват сериозни здравословни увреждания и хронични болести, тъй като много от младите хора, които започват да пушат редовно като юноши, продължават с този вреден навик и като възрастни. Пушачите обикновено имат по-ниски нива на белодробна функция спрямо онези хора, които не са пушили никога. Освен това изследвания сочат, че пушенето редуцира интензивността на растеж на белите дробове.

* Що се отнася за възрастните, цигарите могат да причинят сърдечни болести и удар. Макар възрастта за тези болести да намалява все повече, опасността е по-голяма за пушачи, особено ако те са започнали вредния навик като юноши.* Цигарите са вредни за спортистите и за тяхната издръжливост. Тъй като тялото на юношите се оформя по време на пубертета, пушенето може да увреди развитието му и да попречи на спортната кондиция.

* Сърдечният ритъм на младежите, които пушат, е с 2 – 3 удара в минута по-висок от този на младите хора, които не пушат. Статистиката сочи разлика, когато тялото не е напрегнато, но по време на спорт разликата може да е по-сериозна.* Младежите и децата, които започват да пушат на по-ранна възраст, са по-застрашени от рак на белите дробове от тези, които започват да пушат по-късно или не пушат. Опасността нараства, ако индивидът продължи да пуши и се повишава с времето.

* Юношите пушачи по-често боледуват от грип и настинка, а усложненията от болестите могат да са по-сериозни. Те се задъхват 3 пъти по-често от юноши, които не пушат и имат двойно повече храчки от тях.

* Младежите пушачи по-често търсят помощта на лекар или здравен експерт по отношение на емоционални или физиологични проблеми. Тъй като цигарите стесняват кръвоносните съдове и унищожават част от витамините, онези от младежите, които употребяват цигари, страдат от понижена концентрация, лоша памет, слаба имунна система, а освен това кожата и косата им са обикновено в по-лошо състояние от тези на другите младежи.

* Юношите пушачи са 3 пъти по-застрашени от непушачите на тяхната възраст от злоупотреба на алкохол, а опасността да употребяват марихуана и кокаин е още по-сериозна. Пушенето е свързано с опасност от рисково поведение, включително рисков секс и побой. Бъдещите майки и бащи, които пушат от малки, застрашават не само своето, но също здравето на децата си.

 
Коментари
Автор: Ивана Белчева
От дата: 15/01/2013 10:49
Много полезно. Дано да успеем да предпазим децата си от този вреден навик!
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!