Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Велеви ФармаСибирско ЗдравеAbo PharmaCarrotenКокона КозметиксPharmascience IncVitabioticsTopicremТомил ХербАрониадаDailyFlorivitalVitaslim
предизвикателство
03/02/2013

Предпазете детето от вредните микроби

Малките деца и бебетата са особено податливи на болести и микроби, но за да си създадат имунитет, не трябва да ги изолирате напълно от тях. Трябва да комбинирате премерена доза бактерии и добра защита. Не е необходимо детето да се разболява, за да създаде имунитет, а само да има контакт с болестотворните микроби, за да може имунната му система да оформи защита срещу тях.Кърмете бебето си
Кърмата е най-полезната храна за новороденото и ако го кърмите поне няколко месеца, ще укрепите имунната му система, тъй като майчиното мляко съдържа антитела, които предпазват от болести. Макар че храненето с мляко няма да премахне напълно болестите, кърмата може да редуцира симптоматиката и времетраенето на инфекциозните и възпалителни болести. Препоръчва се да кърмите детето поне през първите 4 месеца, а най-добре поне 12- 16 месеца.

Пазете детето си в първите му седмици
През първите няколко седмици на новороденото е добре да го държите надалеч от тълпи и обществени сгради, в които има много хора, тъй като имунната му система все още е неукрепнала. Не позволявайте на приятели и роднини, които не са напълно здрави, да пипат бебето и да го гушкат, още по-малко да го целуват. Добре е да задържите тази "карантина" 6 седмици от раждането на бебето. Това не значи да не излизате с бебето, стига да е топло и да го разхождате далеч от тълпи. Ако имате други деца, не им позволявайте да целуват бебето по главата, тъй като те лесно настиват и се разболяват, а могат после да заразят малкото.Мийте често ръцете си
Всеки човек, който пипа бебето, трябва да мие ръцете си, за да не го зарази с микроби. Достатъчно е да употребявате обикновен сапун и вода, с които да измивате собствените си ръце и ръцете на по-големите деца за поне 20 секунди. Почиствайте редовно с кърпа и антибактериална течност повърхностите, които пипате най-често като дръжки на врати и кранчета на мивка.

Осигурявайте витамин C
Освен много плодове и зеленчуци, можете да включите в диетата на детето витамин C с дъвчащи мултивитамини. Имунната система има нужда от полезни съставки, за да функционира както трябва. Посъветвайте се с педиатър за това каква храна можете да включите в детската диета и коя може да е алерген, затова детето трябва да е на определена възраст, за да я яде.

Тренирайте с бебето
Не само възрастните трябва да се движат, за да са здрави. Бебетата могат да се стресират, а стресът може да отслаби имунната система, затова можете да пробвате различни тренировки за малки деца. Бебетата се нуждаят от чист въздух и затова трябва да ги изкарвате на разходка дори в студен ден. Хората смятат често, че студеният въздух разболява, но всъщност разболяват микробите, а те се намират в огромна концентрация в затворените непроветрени стаи.Редуцирайте захарта
Захарта може да редуцира функционалността на белите кръвни клетки, а така може да отслаби имунната система и да понижи защитата срещу вируси и микроби. Една от вредните съставки в детската диета е плодовият сок, дори да е от пресен плод. Тъй като той е течност, повечето полезни съставки се загубват и се усвоява основно захарта. Вместо това дайте на бебето ябълка или банан, ако може да яде твърди съставки, а можете да включите кисело мляко с пробиотик.

Изградете толерантност
За да може детето да изгради функционална имунна система, то трябва да изгради толеранс. Това не значи, че не трябва да поддържате чистота, а че трябва да позволите на микроби да навлязат в носоглътката на бебето, да позволите на малкото да сяда на земята и да не търчите с мокра кърпичка да миете ръцете му всеки път, когато то посегне да лапне нещо от пода. Ако не оставите детето да пипа вещи с микроби, когато порасне то няма да има изградена толерантност спрямо бактерии, които са навсякъде около нас, и алергии.

Кихане в ръкава
Научете детето да покрива устата си, когато кашля и киха, но не с ръка, а с ръкав. Ако бактерии попаднат върху кожата на ръката, то лесно може да пипне различни повърхности и да ги разпространи, или да лапне нещо и да ги върне в носоглътката.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!