Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Ния-Милва ЕоодUriageA-Z MedicaBarleans OrganicVichyNeutrogenaForever FriendsDicrassinMerz PharmaceuticalsКокона КозметиксElancylCouleur CaramelБиовеа
предизвикателство
10/02/2013

Научете за вредите от енергийните напитки

Съвременният човек има толкова много задачи, че много често не може да се вмести в денонощието, затова се налага да се храни на крак, да яде полуфабрикати и да спи по-малко. За да свършат задачите, особено ако имат изпит или краен срок, много хора прибягват до употребата на енергийни напитки. Те ги зареждат с доза енергия и им позволяват да спят по-малко. Енергийните напитки са необходимост и мода, която е много разпространена сред младите хора. Ако се употребяват от време на време, те могат да са сравнително безобидни, но ако се злоупотребява с тях, могат да донесат много вреди.Най-често енергийните напитки съдържат витамини и съставки, които повишават нивото на енергия за определен период от време, който обикновено не е много дълъг. Тъй като тази енергия трябва да се компенсира, след дозата енергичност човек най-често се чувства изтощен, затова напитките трябва да се употребяват само, ако имате нужда от краткотрайна "инжекция" енергия. Те съдържат много захар и обикновено основна съставка в тях е кофеин, като тези две съставки осигуряват бърза енергия. Понякога в състава на напитките можете да видите гуарана и билка женшен, които са полезни, ако се употребяват отделно.

Предозиране с кофеин
Много от напитките за енергия съдържат твърде много кофеин, за да се осигури бързо действие на съставките, като обикновено тяхното количество превишава 3 пъти това в обикновена чашка кафе. Кофеинът въздейства върху централната нервна система, а освен това може да доведе до дехидратация и до загуба на водноразтворими съставки, които успокояват нервната система. Това може да ви докара проблеми със съня и да повиши напрегнатостта.

Твърде много захар
Друга енергийна съставка в напитките е захарта, която може да е много вредна за здравето, особено за малки деца и хора с диабетна болест. Освен това захарта носи опасност за зъбите, а ако тя е заменена с изкуствени подсладители, те могат да са дори по-опасни. Когато ефектът на захарта върху енергийните нива се изчерпи, можете да усетите силна умора и спад в енергичността.

Твърде много енергизиращи съставки в напиткитеТъй като кофеинът рядко е единствена съставка в енергийните напитки, производителите често комбинират няколко силни съставки, които енергизират, а тази комбинация може да е опасна. Често се смесват таурин, гуарана, акай бери, арнитин, женшен, креатин, иноситол, гинко, които сами по себе си са полезни, но в комбинация могат да са твърде агресивни.

Опасни за децата
Немалка част от енергийните напитки са създадени за деца и се ползва реклама, която е насочена към малките. Тъй като те са по-податливи на манипулация, лесно могат да прекалят с тях, тъй като не могат да преценят опасностите от употребата на съставки, които повишават нивата на енергията многократно. Те въздействат върху централната нервна система и могат да имат дългосрочни негативи върху здравето. Това е особено сериозна опасност за децата, които лесно могат да се пристрастят към съставките.

Енергийни напитки и алкохол
Някои от напитките съдържат освен стандартните енергизиращи съставки, немалко алкохол, а това може да доведе до сериозни увреждания, включително летални. Част от американските щати са забранили енергийните напитки, в които се комбинират кофеин с алкохол, но много хора продължават да смесват напитките с водка. Тъй като кофеинът повишава абсорбацията на алкохола, комбинацията може да е много опасна, заради интоксикацията.

КиселиниКарбоновата киселина, лимонената киселина и фосфорната киселина в напитките могат да увредят зъбите ви, да повишат чувствителността на стомаха и да причинят язва, да повишат опасността от остеопороза и да увредят киселинността в тъканите.

Няколко забележки- Не пийте енергийни течности вместо вода по време на тренировка или във фитнеса, тъй като те могат да дехидратират тъканите ви, вместо да осигурят вода.
- Не пийте напитки с кофеин, ако имате болест на сърцето или високо кръвно.
- Не комбинирайте енергийни напитки с алкохол, тъй като те са стимулант, а алкохолните напитки са антидепресанти.
- Ако усетите, че се нуждаете от все повече напитки, за да имате енергия, значи сте прекалили и можете да развиете зависимост, затова прекратете употребата им.
- Поговорете с децата си и им обяснете, че енергийните напитки не са вода, имат вредни страни и затова с тях не трабва да се прекалява.

 
Коментари
Автор: xdxd
От дата: 03/04/2013 09:49
не са вреднииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии
Автор: МАРИН
От дата: 27/08/2013 14:18
Вредни са. и ЗАТОВА МЕ ПРИЕХА В БОЛНИЦА КАТО ИЗПИХ 2. ВНИМАВАЙТЕ
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!