Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
CannadermTopicremBiogameVitabioticsDucrayLieracDisneyНия-Милва ЕоодАромаБългарска РозаDietrexArranNatur Product
предизвикателство
31/03/2013

5 храни със скрити алергенни съставки

Препоръчваме ви:Хранителните алергии се дължат основно на 8 основни храни. А именно мляко, яйца, риба, миди, фъстъци, пшеница, соя и ядки. Тези храни са съставна част на около 90% от всички ястия, но с нарастването на броя на алергиите се отчитат появи на алергии от други храни, за които се е мислило, че не могат да доведат до появата на реакция.

1. ПодправкиСпоред статистически данни алергиите от подправки са около 2% от всички хранителни алергии. Симптомите на алергия могат да се проявят от почти всички видове подправки, включително червен пипер, къри, кориандър, кимион, чесън и много други. За съжаление много хранителни производители на пакетирани храни не отбелязват на съдържанието какви съставки са използвали при приготвянето на храната. Същото се отнася и за ресторантите, където не можете да знаете дали готвачът не е добавил малко за по-добър вкус от някоя подправка. Кухнята не е единственото място, където трябва да внимавате, тъй като в днешно време част от подправките се използват в козметиката. Затова алергиите, които са причинени от подправки, се срещат по-често при жени.

2. ЦаревицаНе е точно определено колко от хранителните алергии се дължат на царевицата, но се смята, че тя е отговорна за поне 2% от всички реакции. Много е трудно човек да избере пакетирана храна, която не съдържа под някаква форма царевица, тъй като понякога производителите слагат объркващи имена. Царевично нишесте има в много храни, като значителна част от културата е ГМО.

3. СеменаСемената все още не се смятат за основен алерген. Но въпреки това зачестяват алергичните състояния, които са причинени от семена като сусам, мак, слънчоглед и синап. Сусамът се смята за сериозен алерген в държави като Канада, Съединените американски щати и Израел, както в части на Европа. Особено застрашени са хора, които имат чувствителност спрямо ядки. Сусамът може да се намери не само в храната, но още в напитки и в козметика.

4. Консервиращи веществаВсички пакетирани храна съдържат консерванти, тъй като трябва да се осигури тяхната трайност, което е достатъчна предпоставка за появата на алергични състояния. За съжаление много трудно се тества какви реакции могат да предизвика определен консервант. Съвременните изследвания показват, че около 1% от възрастните и около 2% от децата са алергични спрямо храни, които са пълни с консерванти.

5. ОцветителиДруга все по-често срещана алергия е алергията, която е причинена от багрила. Оцветяващите вещества, които са използвани за обагряне на храните обикновено са сравнително безопасни, но не и ако сте чувствителни спрямо тях. Багрилата тартазин, кармин, анато и шафран могат да причинят много тежки алергични състояния, като натуралните бои са не по-малко опасни от синтетичните.

Ако забележите в тялото си някакви необясними и нестандартни реакции след консумацията на обработени или пакетирани храни, може да сте получили алергия или да имате непоносимост спрямо някоя от съставките на консумираната храна. Най-добре запазете опаковката и отидете на доктор, като му обясните подробно какво сте яли и каква симптоматика имате.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!