Повишете нивата на GABA киселините в мозъка си

Препоръчваме ви:

Много вероятно е да не сте чували за GABA киселините и каква е тяхната роля за вашето здраве. GABA означава Gamma-aminobutyric acid, гама-аминомаслена киселена, която може да се открие в централната нервна система. Тази аминокиселина регулира мозъчната активност и спомага да се чувствате спокойни. При хора, които се преживели стрес, се отчита намалено производство на GABA. Същото явление се наблюдава при хора, които са много напрегнати или претоварени. Ако нивата на аминокиселината са нормални, сънят е спокоен и нормален. Ето няколко съвета как да увеличите производството на гама-аминомаслената киселена в тялото си.

Зелен чай
Зеленият чай съдържа съставката L-теанин, която, когато се консумира в умерени дози, води до успокояване, като се избегна сънливостта. Не само зеленият, но също черният чай и оолонг съдържат високи нива на GABA. Нещо повече, те имат и високи нива на други аминокиселини, като левцин, валин и изолевцин.

Цитрусови плодове
Пресните цитрусови плодове могат да доставят на организма солидна доза от GABA аминокиселина. Храните, които съдържат високи количества глутамин, също спомагат за производството на аминокиселината. Полезни храни са говеждото месо, черният дроб и лещата.

Ядки
Друго добро допълнение в диетата са ядките, като орехи и бадеми. Овесът, спанакът и пълнозърнестите храни също са богати на L-теанин. Консумацията на тези храни редуцира стреса и понижава кръвната захар.

Витамини от В-комплекс
Витамините от В групата спомагат за увеличаването на енергията и имат успокояващ ефект. Препоръчва се да се консумират по 50 мг дневно, като течната форма се усвоява по-лесно от организма.

Минерали
Магнезият и калцият спомагат за подобряване на съня и редуцират тревожността. Когато започнете пиете магнезий или да го консумирате с храна, трябва да се консумира храна с калций, тъй като магнезият спомага за усвояване на калция.

Скумрия
Установено е, че скумрията и пшеничното зърно пряко увеличават концентрацията на GABA аминокиселини. Те се образуват в мозъка по време на химически процес, в който участват витамин В6 и глутаминова киселина.

Билки
Валерианата и пасифлората имат силно релаксиращо действие, което е равно на това на някои лекарства за увеличаване на производството на GABA. Тъй като билките не са напълно безвредни, консултирайте се с експерт преди употреба.

Йога
Според изследвания, 60-минутна практика на йога увеличава с почти 30% нивата на аминокиселината в тялото.

Храни с глутамин
Боб, пилешко месо и риба са храни, които се отличават с високи дози на глутамин. Затова се препоръчват при ниски нива на GABA. Чушките, рибата тон, чесънът и сарепската горчица притежават високи нива на витамин В6, който също спомага за повишаване на нивото на GABA киселините.

Ферментирали храни
GABA киселините могат да се открият в храни, в които протича процес на ферментация, която се дължи на лактобацили и плесени. Полезни са например киселото мляко и корейското кимчи, които са много добри източници на GABA.

Забележки
Според мащабно проучване е установено, че не е нужно да се консумират определени храни с цел повишаване на нивата на киселината в мозъка. Достатъчно е да се практикува йога. Йога упражненията могат да имат ефективно положително действие при нарушения, които са свързани с GABA, като тревожност и депресия.

Симптоми на дефицит на GABA

Според специалисти недостигът на GABA може да доведе до поява на различни симптоми. Основните са безпокойство, раздразнителност, пристъпи на паника и дори припадъци. Безсънието е друг често срещан симптом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *