Повишете колагена в кожата си

Един от най-добрите начини за поддържане на младежкия вид на кожата е да повишите нивата на колаген в нея. Колагенът е един от основните елементи в грижата против стареене, а също така отговаря съединителната тъкан да бъде силна и гъвкава. Ето няколко прости начина за повишаване на нивата на колаген в кожата.

1. Кремове
Много популярен  начин за увеличаване на нивата на колагена е с използване на специализирани кремове. Много продукти за кожата обещават да повишат колагена, но най-лесният начин да разберете дали действат е като проверите какви съставки включват. Използвайте кремове, които съдържат ретинол, третиноин и пептиди.

2. Омега-3 мастни киселини
Тези мазнини са известни като добри мазнини. Имат свойството да запазват кожата хидратирана с регулиране на производството на мазнини и предпазват от свободни радикали клетките. Освен това те стимулират производството на колаген в сухожилията и съединителната тъкан, като по този начин ги правят по-здрави и издръжливи на натоварване.

3. Слънцезащитни продукти

Слънцезащитните продукти не увеличават нивата на колаген в кожата директно, но е желателно да се употребяват редовно, тъй като защитават съществуващия колаген. Предпазването на кожата от вредната слънчева светлина е лесен начин да се запази наличният колаген в кръвта.

4. Ексфолиране
Редовното ексфолиране на кожата е много важно за нейното здраве. То спомага за образуването на нови клетки, като по този начин повишава нивата на колаген. Ексфолирайте кожата си редовно, за да поддържате нейната здравина и гъвкавост. Не трябва обаче да прекалявате, за да не раздразните тъканта.

5. Антиоксиданти

Консумацията на храни, които съдържат антиоксиданти оказва положително влияние върху състоянието на кожата и върху нивото на колаген в нея. Антиоксидантите защитават тъканите от свободни радикали, предотвратяват появата на някои болести и забавят стареенето.

6. Добавки
На пазара се продават хранителни добавки, които съдържат вещества, които спомагат за подобряване на производството на колаген. Ако решите да започнете да пиете добавки, не забравяйте преди това да се консултирате с личния лекар.

7. Витамин С
Витамин С е друга съставка, която играе важна роля в производството и поддържането на нивото на колагена. Витаминът не може да бъде синтезиран от организма и затова трябва да се набавя с храни, които го съдържат като портокали, броколи, чушки.

8. Не на йо-йо диетите
При йо-йо ефекта по време на диета кожата се свива и опъва рязко, в резултат от отслабването и напълняването. Това води до редуциране на нивото на колаген. Ето защо е по-добре да се поддържат добри хранителни навици и да се правят упражнения. Така тялото ще отслабне постепенно и кожата няма да увисне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *