Суровоядството – здравословният начин на хранене

Препоръчваме ви:

Суровоядството не е нова мода, а е било основен начин на хранене векове наред. Макар днес забързаният живот да ни тласка към полуготовите храни и снаксовете, диетата със сурова храна има множество привърженици. Дори да не станете суровоядци, които отхвърлят всяка термично обработена храна, можете да промените начина си на хранене и да подобрите здравето си, като включите повече сурова храна в менюто си.

По-малко желание за консумация на захар
Хора, които залагат да суровата храна твърдят, че тя регулира желанието да се похапва сладко. Тъй като за много хора този проблем е от съществено значение за диетата, суровоядството може да се окаже решение на дилемата „да ям сладко или да ям здравословно“. Когато се хапват повече сурови плодове, в които има достатъчно плодова захар, фруктоза, желанието да се нахвърлите върху шоколада в хладилника е далеч по-малко. В голяма част от храната хранителните съставки се запазват най-добре в сурово състояние, пресни или замразени, отколкото ако се обработят термично. Сред малкото изключения са доматите, които съдържат ликопен, който се усвоява по-добре, когато е подложен на кратка термична обработка. Колкото повече нутриенти усвои тялото, толкова повече енергия има то, така че не се нуждае от бързи въглехидрати и захар, от кофеин и енергийни напитки.

По-малко време за подготовка на храната
Суровата храна се яде така, както е, само трябва да се измие добре и евентуално да се нареже или настърже. Няма нужда да я готвите, варите или печете. Ако правите смути или сок, това отнема повече време, но хранителните съставки са по-концентрирани.

По-евтина храна

Много хора смятат, че здравословната храна е скъпа. Те обаче не осъзнават колко евтино може да бъде храненето със сурови плодове и зеленчуци, с ядки и сокове. Ако похапвате сезонна храна, особено ако е местно производство, спестявате средства за транспортирането й. Ако искате да разнообразите, купувайте замразена храна, но не полуфабрикати. Обикновено цената й не е по-висока от тази на месото, така че бюджетът ви няма да пострада.

Грижа за природата
Суровоядството помага на планетата по-много начини. От една страна термичната обработка изисква енергия и отделя отпадъци, а от друга, за да се произведе месото трябва да се вложи много растителна храна. Така че, ако похапвате повече сурови храни, вие се грижите за планетата и за здравето си. Особено ако купувате местна продукция, за която разходите за транспорт за минимални.

По-малко отрови
Често храната се променя химически, когато се подложи на термична обработка, а в нея се образуват отрови. Това може да се избегне като се яде сурова храна. Да не говорим за това колко голяма част от полезните съставки се губи по време на нагряване.

Вкусна храна

Готвената храна може да е много вкусна, но суровата често не й отстъпва по вкус. Колкото по-прясна е тя, толкова по-вкусна и полезна е тя за здравето. Много хора са толкова свикнали с вкуса на полуфабрикатите, на солта и захарта, че суровата храна им се струва блудкава. Когато свикнете обаче, тя започва да добива съвсем нова светлина.

Повече ензими
Ензимите са от съществено значение за процесите в тялото, затова суровата храна ви осигурява огромна доза от тях. По време на процеса на готвене голяма част от тях се губят, затова включете в менюто си повече сурови храни. Колкото повече ензими получавате отвън с храната, толкова по-малко собствени ензими ще се налага да употребява тялото ви за процесите на храносмилане.

По-малко вина
В суровата храна се съдържа голямо количество фибри, а също така много вода, така че можете да се отървете по-лесно от отровите и от запека. Тя може да ви отърве от вината, че погубвате планетата, че убивате живо същество, за да го изядете, че тровите тялото си с отрови. Има няколко храни, които не трябва да се ядат сурови. Това са картофите и бобовите храни, които трябва да се сготвят преди хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *