Невероятните ползи на съня

Препоръчваме ви:

Сънят заема голяма част от нашия живот и въпреки че повечето от нас не помнят почти нищо от тези няколко часа, всъщност в организма се извършват много сложни дейности. През това време тялото почива и възстановява своите сили, а мозъкът усвоява новите знания. Ето няколко ползи от съня.

1. По-добра памет
Според учените, научените знания през деня биват усвоени от мозъка по време на сън. Може би си мислите, че по време на сън не става нищо, но всъщност мозъкът практикува уменията и знанията, които сте усвоили, докато сте били будни. Така че, ако искате да ставате по-добри в дадена област, не се лишавайте от сън.

2. По-дълъг и по-добър живот
Много проучвания са доказали, че хората, които спят достатъчно, живеят по-дълго. Получаването на необходимото количество сън води до по-качествен и дълъг живот.

3. Намаляване на възпаленията
Изследванията показват, че хората с посредствен сън имат по-високи нива на възпалителни протеини в кръвта, които от своя страна са свързани със заболявания като инсулт и диабет, сърдечни заболявания, артрит и преждевременно стареене.

4. Увеличаване на продуктивността
Получаването на достатъчно сън спомага за подобряване на паметта, за преструктуриране и реорганизиране на информацията в мозъка, което от своя страна повишава креативността.

5. Повишаване на оценките
Според изследвания, които са проведени сред ученици и студенти, тези, които се лишават от сън, имат по-ниски оценки и нарушена концентрация върху обучението.

6. Повишено внимание
Проучване на списание „Педиатрия“ показва, че децата, които имат нездравословен сън и не спят достатъчно, могат да станат невнимателни, импулсивни и хиперактивни.

7. Здравословно тегло
Секторът в мозъка, който отговаря за контролиране на съня е отговорен също за увеличаване на скоростта на метаболизма. Ето защо добрият сън е важен за поддържане на здравословно тегло.

8. По-малко стрес
Сънят оказва съществено влияние на стреса, като нивата варират в зависимост от качеството на съня. Ако той е посредствен, стресът се увеличава и обратното, ако човек получава здравословен сън, човек се успокоява.

9. По-малко инциденти
За съжаление често срещана причина за катастрофите е заспиване на шофьорите на волана. Недоспиването сериозно може да възпрепятства шофьорските умения, взимането на решения в различни ситуации, както и времето за реакция на пътя.

10. По-малко депресия
Безсънието може да допринесе за влошаване на тревожността и на емоционалната нестабилност, затова сънят е важна част от превенцията срещу депресия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *