Как да разберете, че имате хормонален дисбаланс

Препоръчваме ви:

 

Много жени имат хормонален дисбаланс, като проблемите с хормоните могат да се проявят във всяка възраст. Съществуват много начини да се разбере дали вашите хормони са извън ритъм. Повечето жени си мислят, че естрогенът и прогестеронът са единствените ключови хормони в женското тяло. Всъщност има много други хормони, които могат да предизвикат неприятни състояния, ако излязат от контрол. Ето няколко състояния, които подсказват, че може би имате проблеми с хормоните.

Неспокоен сън
Един от първите признаци на хормонален дисбаланс е нискокачественият сън. Хормоните мелатонин и кортизол влияят на съня. Затова не е изненада, че проблемите с някои хормони правят съня неспокоен, тъй като кортизолът е пряко свързан с нивата на стрес в организма.

Промени по кожата
Появата на акне, пъпки и мазна коса, ако преди това кожата и косата ви са били нормални, също може да е свързана с хормоните. Дори сухата кожа и коса, както и загубата на коса, могат да бъдат резултат от хормонален дисбаланс. Истина е, че понижената функция на щитовидната жлеза може да предизвика тези проблеми. За щастие това състояние на жлезата се установява лесно с кръвен тест и ако наистина жлезата има понижена функция, се приемат медикаменти.

Умора
Постоянната умора, особено ако не се претоварвате физически и психически, и спите достатъчно, може да е признак на хормонален дисбаланс. Разбира се умората е симптом на много други заболявания, но тя не бива да се пренебрегва. Ако се събуждате уморени след цяла нощ сън, консултирайте се с лекар, който да открие точната причина за умората.


Промени в настроението
Промените в настроението и раздразнителността без причина са често срещани проблеми, които се дължат на хормонален дисбаланс. Дори тежката промяна на настроението по време на ПМС не е нормална. Най-вероятните виновници за това са тестостеронът, кортизолът и естрогенът. Без подходящо лечение обичайните промени в настроението могат да ескалират в тревожност и депресия.

Горещи вълни
Повечето жени си мислят, че горещите вълни са само симптом на менопаузата. Но всъщност те са свързани и с дисбаланса на някои хормони. Горещите вълни могат да се дължат на непостоянни нива на кортизола.

Силен глад
Ако имате огромно желание за консумацията на въглехидрати или сладко, значи че е възможно да имате проблеми с инсулина. Този хормон спомага за регулиране на кръвната захар. Това може да е симптом за диабет или инсулинова резистентентност. Колкото по-рано се открие такъв хормонален дисбаланс, толкова по-бързо ще установите контрол над него.

Повишаване на теглото
Увеличаването на килограмите може да бъде признак на дисбаланс на няколко различни хормона. Кортизолът, тиреоидните хормони, инсулинът и естрогенът са хормоните, които имат влияние върху теглото, като най-често то се повишава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *