Подгответе се за студените дни

Препоръчваме ви:

 

Студените месеци са съпроводени от ниски температури, силен вятър и по-ниска интензивност на слънчевата светлина, затова те оказват огромно влияние върху кожата, косата и настроението. През тях има по-голяма вероятност да се разболеем от простудни заболявания, косата се наелектризира по-често, а кожата започва да става по-суха. Ето защо трябва да се подготвите за студеното време в грижа за красотата си.

Овлажнявайте кожата си
Най-вероятно сте забелязали, че когато температурите паднат, кожата и устните ви започват да стават по-сухи и да се лющят. За да запазите състоянието на кожата си, започнете да използвате овлажняваща козметика, която да я хидратира. Козметиката за лице обаче трябва да е по-кремообразна от тази, която употребявате в топло време. Освен това е важно да хидратирате тялото си не само отвън, но също отвътре, като приемате достатъчно количество вода.

Слагайте дрехите си на пластове
През студените месеци е важно да се обличате по-дебело. Чувствайте се свободни да се облечете на пластове, така че да ви е топло, тъй като пластовете задържат въздух, който изолира топлината на тялото ви. Освен това така можете да се съблечете поне отчасти, ако времето се стопли, за да не нарушите терморегулацията на тялото си. Предпочитайте дрехи от естествени тъкани, които попиват потта добре и не запарват.

Отопление

Не чакайте температурите да паднат под нулата и тогава да започнете да мислите за отопление. Ако се отоплявате на дърва, по-добре е да ги закупите още през топлите месеци, когато са сравнително евтини. И все пак не забравяйте, че отоплителните уреди, които имат открит нагревател, изсушават въздуха и затова трябва да проветрявате редовно, особено ако употребявате печка или камина. Те отделят вреден за здравето ви въглероден диоксид и трябва да се проверяват редовно от експерт, за да не надвишат нивата на вредната субстанция в стаята допустимите й нива. Климатичните системи също изсушават въздуха, затова е добре да използвате овлажнител за стая, за да предпазите кожата и косата си от дехидратация. Влагата във въздуха е важна и за имунната система, тъй като сухата лигавица е по-податлива на микроорганизмите и болестите, които те носят.

Топли дрехи и аксесоари
Една от положителните страни на зимата е, че имате причина да носите любимите си зимни дрехи, шапки и шалове. Те могат да скрият някои недостатъци по фигурата ви или лошата прическа. Затова не се притеснявайте и извадете всички топли и удобни дрехи от гардероба си, като не се ограничавате с тъмните и неутрални разцветки.

Погрижете се за имунната си система
Зимата обикновено е пиков период на простудните заболявания. Ето защо е важно да подсилите имунната си система, а не да чакате да се разболеете и тогава да мислите за здравето си. Започнете редовно да приемате витамини, гледайте да не изстинете, като обърнете особено внимание на краката си, проветрявайте редовно помещението, в което стоите и хапвайте повече пресни или замразени плодове. Измивайте ръцете си редовно и не пипайте с ръце носа, очите и устата си, тъй като микробите и вирусите навлизат най-лесно през лигавицата им. Пийте достатъчно вода, за да се изчиства тялото ви от отрови. Хапвайте кисело мляко и кисело зеле за пробиотици.

Преминете на топли напитки

Нищо не е по-вкусно през студените месеци от чаша горещ шоколад или чай. Те са не само вкусни, но и полезни. Колкото да ви е странен преходът от студени напитки, топлите питиета спомагат за затопляне на тялото и хидратация на организма.

Не спирайте да тренирате през зимата
Не се оправдавайте със студеното време, за да спрете да тренирате. Дори мотивацията ви да спадне, не се отказвайте напълно от тренировките. Редовните тренировки ще засилят имунната ви система, ще активират детоксикацията на тялото ви и няма да позволят да качите много килограми по празниците. Освен това те се грижат за доброто ви настроение, макар навън да е мрачно и студено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *