9 есенциални масла с невероятни ползи

Препоръчваме ви:

От много векове етеричните масла се използват в козметиката, в грижа за здравето и красотата. Те са натурални химически вещества, за разлика от много съвременни козметични продукти, които съдържат съставки с токсично действие. Освен това някои от маслата намират приложение при проблеми с храносмилането, при акне и при инфекции. По принцип есенциалните масла не трябва да се употребяват неразредени, а е добре да се комбинират с базисни масла. Ако ги приемате вътрешно, консултирайте се с лекар по въпроса.

Мента
Силният аромат на ментата помага за освежаване на дъха, но също така може да се използва за успокояване на гаденето и други проблеми със стомаха. Благодарение на съдържащия се в него ментол то успокоява претоварената мускулатура. Добавете няколко капки ментово масло в съд с топла вода и вдишвайте парите, за да отпушите запушения си нос. Ментата е ключова съставка в продуктите, които се борят с ПМС и представлява много добра натурална алтернатива за премахване на симптомите на главоболие и възпалено гърло.

Лавандулово масло
Лавандуловото масло има силни антибактериални свойства и поради тази причина участва като съставка в много почистващи продукти за тялото и за дома. Мекият му аромат спомага за успокояване на нервната система, за подобряване на съня, за успокояване на болките в ставите, за понижаване на високото кръвно налягане и за премахване на акнето.

Розово масло

Това масло е много популярно в аромотерапията, но освен това то има положително действие върху хормоналния баланс, менопаузата и за подобряване на външния вид на кожата, когато се употребява външно или като розова вода.

Сусамово масло
Сусамовото масло е известно със своите хидратиращи свойства, които го превръщат в любима съставка за овлажняване на кожата и косата. То има нисък SPF фактор и съдържа мастни киселини, които могат да намалят стреса и кръвното налягане, ако се приема вътрешно. Освен това е доказано, че то забавя развитието на ракови клетки.

Масло от бор
Маслото от бор има силно антисептично, антибактериално и аналгетично свойство. То може да помогне при лечение на някои кожни проблеми, включително на псориазис, екзема и пъпки. Освен това ароматът му увеличава скоростта на метаболизма, действа като антидот при хранителни отравяния и облекчава болките в ставите.

Масло от маточина

Това масло има успокояващо действие върху нервната система, като ефективно успокоява тревожността, спомага за по-добър сън, понижава високото кръвно налягане и се бори с бактериалните инфекции, ако се използва за парна баня, за инхалации или за масаж.

Масло от здравец
Маслото от здравец е известно със своите стягащи свойства и положително въздействие върху ПМС симптоматиката. То може да се използва за лечението на акне и мазна кожа, и за подобряване на циркулацията на кръвта в кожната тъкан. Маслото може да редуцира появата на белези и образуването на бръчки, и помага за премахване на неприятната миризма по тялото.

Масло от карамфилче
Карамфиловото масло, което е приготвено от екзотичната подправка карамфилче, има силни антисептични свойства. Когато е разредено в подходяща доза с базисно масло, то може да се използва при ухапвания от насекоми, при леки порязвания и ожулвания, при проблеми с храносмилането, главоболие и за редуциране на стреса с масаж или инхалации.

Масло от черен пипер
Черният пипер има лечебни свойства, които включват подпомагане на храносмилането, намаляване на спазмите и гърчовете, отпускане на мускулатурата и облекчаване на болките в ставите, както и лечението на бактериални инфекции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *