Причини да избягвате синтетичните оцветители в храните

Съвременният човек не разчита само на природата, за да оцвети своя свят в ярки краски. Той става все по-взискателен, а производителите търсят начини да привлекат повече клиенти с наситени цветове, особено ако клиентите са деца. Днес синтетичните оцветители са почти навсякъде покрай нас, като най-опасни са тези в храната ни. Бонбоните и сладкишите са пълни с оцветяващи съставки, за да станат те по-привлекателни за окото на купувача. Така, наред с вредната захар и празните калории, родителите трябва да се борят с децата си, за да не консумират отрови. След толкова години хранене с изкуствени оцветяващи съставки, ние дотолкова сме свикнали с тях, че неминуемо свързваме цветовете на храната с нейния вкус – жълто с банан и лимон, оранжево с портокал, червено с ягода. Това е дотолкова опасна тенденция, че понякога натуралните храни ни се струват твърде безцветни или безвкусни.

Днес американците консумират 5 пъти повече храни с изкуствени оцветители, отколкото през 1955 г. Оцветителите могат да се открият в печивата, в напитките, в бонбоните, зърнените закуски, в сладоледа, в козметиката, дори в корите на някои плодове. Според множество проучвания изкуствените оцветяващи съставки могат да повишат опасността от поява на много болести – от хиперактивност у децата до рак. През 2009 година Великобритания поиска от производителите на храни да спрат да употребяват синтетични оцветители в храната, тъй като все повече проучвания доказват връзката между тях и болести като рак и хиперактивност. Днес част от световните компании, например Крафт Фуудс, вече не употребяват синтетични хранителни бои в продуктите си, които са предназначени за пазара на Великобритания.

Ярко синьо
Може да се открие в печива, напитки, бонбони и зърнени закуски.
Изкуственият оцветител е свързан с увреждане на хромозомите и затова е забранен в някои държави, например във Франция и във Финландия.

Индигово синьо
Има го в някои напитки, в кучешка храна и в бонбони.
Оцветяващата съставка е забранена в Норвегия, тъй като според учените може да е свързана с появата на тумори в мозъка.

Цитрусово оранжево
Веществото е открито в корите на портокали.
Съставката е забранена в САЩ за обработка на храните, тъй като е възможна нейната връзка с появата на тумори на пикочния мехур.

Зелено
Може да се открие в някои напитки, сладолед, бонбони и козметика.
Оцветителят е забранен на територията на Европейския съюз, тъй като има данни, че може да причини тумори на пикочния мехур.

Червено
Има го в печива, напитки, бонбони.
Съставката е свързана със сериозни болести като лимфома, хиперактивност и хромозомни увреждания.

Еритрозин, червена багра
Червената боя може да се види в някои печива, салами, бонбони.
Съставката може да причини увреждане на хромозомите, да има неврохимичен и поведенчески ефект върху тялото, а освен това може да е свързана с тумори на щитовидната жлеза.

Тартразин, жълта багра
Открива се в печива, напитки, бонбони.
Жълтата боя в храната тартразин е може би най-опасната от всички, с оглед на възможните увреждания, които може да причини тя. Съставката е забранена в Норвегия и се смята за причина за алергични реакции, астма, безсъние, увреждане на хромозомите, лимфоми, хиперактивност, агресивно поведение и поведенческа промяна, както и за тумори на щитовидната жлеза

Тъмножълто
Включена е в състава на някои печива, салами, зърнени закуски и козметика.
Съставката е забранена в Норвегия и Швеция, като се смята, че тя може да повиши опасността от астма, хиперактивност, алергии, екзема, хромозомни увреждания и тумори на щитовидната жлеза.

Алтернативите на синтетичните  оцветители не са толкова ярко наситени, но са не само безвредни, но също така вкусни. За оцветяване на ястия можете да употребявате червен пипер и сурово цвекло, които придават червени багри; горски плодове, които са в наситени пурпурни и червени краски; тиква, чушка и моркови за оранжево; спанак за зелено; куркума и шафран за жълти багри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *