Полезни храни, които се борят с инфекциите

Препоръчваме ви:

Инфекцията е част от имунния отговор на тялото, като без тях то няма да може да се лекува, но когато тя излезе извън контрол, може да увреди тъканите. Вашият начин на хранене има огромно влияние върху процесите на възпаление, като се смята, че захарта и наситените мазнини предизвикват повече инфекции, а други храни са способни да се преборят с тях без лекарства. Вижте кои са те, за да ги включите в менюто си.

Мазни риби
Мазните риби като сьомгата и сардините съдържат много омега-3 мастни киселини, които способстват за редуциране на инфекциите. За да подействат обаче, трябва да хапвате риба поне 2 пъти седмично и да я готвите на пара или печена, а не пържена. ако не харесвате риба, можете да пиете хранителни добавки с рибено масло, което съдържа полезни съставки срещу възпаленията.

Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни съдържат не само фибри, които способстват за редуциране на инфекциите, но също така в тях са запазени полезните съставки на зърната, които се премахват при рафинираните зърнени храни. Фибрите редуцират нивата на специфичен протеин в кръвта, който е маркер за инкекции. Освен това пълнозърнестите храни имат по-малко добавена захар, която също е много вредна за здравето.

Обезмаслено кисело мляко

За млякото се смята, че способства инфекциите, тъй като някои хора проявяват нетолерантност спрямо казеина в млечните храни. За хората, които нямат такава нетолерантност, обаче, млякото е много полезна храна, особено ако се консумира обезмаслено. Киселото мляко, ако не е подсладено, е източник на калций и витамин D, които действат противовъзпалително. Освен това киселото мляко съдържа пробиотици, които подобряват функцията на имунната система.

Тъмнолистни зеленчукови храни
Витамин Е е с особена важност за защитата на тялото от способстващите възпаление молекули цитокини. Един от най-добрите източници на витамина са тъмнозелените листни зеленчуци, като кейл, спанак и броколи. Те съдържат също желязо, фитохимикали и калций, които се борят с болестите.

Ядки
Ядките съдържат полезни растителни мазнини и витамин Е, който се бори с молекулите в кръвта, които могат да предизвикат възпаление. Освен това те включват в състава си фибри и калций. Витамин Е е антиоксидант, който се бори с възпалението и помага на клетките да се възстановят от уврежданията.

Червено цвекло

Червеното цвекло притежава отлични антиоксидантни качества. Сокът от зеленчука, особено ако се комбинира със сок от ябълки и моркови, е особено полезен за здравето. Той съдържа съставки, които се борят с възпаленията и противодействат на болестите.

Чушки
Чушките съдържат много фитонутриенти, които са отговорни за яркия им цвят. Те са пълни с антиоксиданти, които се борят срещу инфекциите. Лютите чушки са още по-полезни срещу възпаленията, тъй като съдържат съставката капсаицин, която унищожава причинителите на възпалителни процеси. Най-полезни са суровите чушки, тъй като високата температура унищожава много от полезните съставки в тях.

Домати
Доматите са друг полезен противовъзпалителен зеленчук. Те съдържат антиоксиданти, особено ликопен, който редуцира инфекциите в целия кръвен поток. Макар обикновено зеленчуците да са най-полезни сурови, ликопенът в доматите се повишава, когато те се обработят термично.

Джинджифил и куркума

Тези подправки притежават силни противовъзпалителни свойства. Те съдържат съставки, които са полезни за здравето и които действат срещу причините за инфекциите. Куркумата можете да използвате в различни ястия, а джинджифилът можете да консумирате като подправка или като съставка в лечебен чай срещу настинки и възпаление.

Лук и чесън
Тези зеленчукови храни съдържат натурални антибиотични съставки, кварцетин и алицин, които в тялото се трансформират в сулфенова киселина. Тя се бори със свободните радикали в кръвта, които причиняват болести.

Зехтин
Зехтинът съдържа полезния витамин Е, който се бори с инфекциите, а освен това може да се използва за готвене, тъй като обикновеното олио образува при високи температури вредни вещества.

Горски плодове
Всички плодове съдържат противовъзпалителни съставки и антиоксиданти, но особено полезни срещу инфекциите са горските плодове. Ярките им разцветки се дължат на съдържанието на полезни съставки, които се борят с болестотворните свободни радикали. Особено полезни са малините, къпините, ягодите и боровинките.

Вишни

Вишните са сред най-полезните плодове за борба срещу инфекциите, тъй като притежават вероятно най-силните противовъзпалителни съставки сред храните. Можете да ги консумирате директно или на сок, а ако не харесвате киселия им вкус, можете да ги комбинирате с други плодове. Обикновените сладки череши, обаче, не притежават същите качества, макар също да са полезни за здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *