12 начина да използвате чая за да сте здрави и красиви

Чаят не е полезен само за здравето. Той съдържа антиоксиданти и феноли, които спомагат за запазване на младостта на клетките. Разбира се, не говорим за билковите чайове, а за зеления чай.

Охладете изгорялата кожа

Ако сте пропуснали да се намажете със слънцезащитна козметика и сега кожата ви боли от слънчево изгаряне, можете да нанесете няколко охладени пакетчета чай. Те могат да бъдат ефективни и при леки изгаряния. Широко разпространен метод за лекуване на изгаряния е поставянето на няколко пакетчета чай във вана с топла вода, в която можете да накиснете цялото си тяло.

Освежете изморените очи

Съживете уморените, болезнени и подпухнали очи с няколко охладени пакетчета зелен чай. Накиснете 2 пакетчета в топла вода, оставете ги да се охладят и ги поставете върху очите си. Задръжте ги така за 20 минути, след това можете да ги охладите в хладилника и да ги използвате пак. Танините, които се съдържат в чая, действат за намаляването на подпухналостта и успокоява изморените очи.

Успокойте кожата след бръснене

За успокояване на раздразнената кожа след бръснене, нанесете върху болезнените зони на кожата няколко охладени пакетчета чай. И не забравяйте да смените ножчето следващия път, когато се бръснете.

Излекувайте циреите по кожата

Поставете върху цирея охладено пакетче чай, което сте накиснали в гореща вода и го оставете за през нощта. На сутринта ще видите как циреят ще се е оттекъл, без да ви причинява болка.

Успокойте кървящите венци

За да спрете кървенето на венците си или болката от извадения зъб, накиснете в хладка вода пакетче чай и го сложете директно върху проблемната зона на кожата.

Облекчете болката от поставената инжекция

Ако бебето продължава да плаче след поставянето на инжекция, опитайте се да го успокоите, като поставите намокрена торбичка чай върху увредената зона. Задръжте го върху кожата си, докато детето спре да плаче. Таниновата киселина в чая ще успокои възпалението.

 

Излекувайте обрива от отровен бръшлян

Третирайте засегнатите зони върху кожата, върху които има обрив от отровен бръшлян, с малко сварен чай. Просто намокрете памучен тампон в чая, който сте запарили за няколко минутки, и направете няколко потупвания с него върху обрива. Оставете течността да изсъхне върху кожата ви. Повторете още веднъж, ако е необходимо.

Премахнете миризмата от краката

Сложете край на неприятната миризма, която идва от стъпалата ви, като в продължение на няколко дни накисвате краката си във вана с няколко пакетчета чай, за по 20 минути на ден.

Облекчете болката в устната кухина

За облекчаване на зъбобола или друга болка в устната кухина, изплакнете устата си с чаша горещ чай от мента, който сте смесили с щипка-две сол. Ментата е натурален антисептик и съдържа ментол, който облекчава болката при контакт с повърхността на кожата.

Почистете дървените повърхности

Прясно свареният чай е идеално средство за почистване на дървена мебелировка и подовете в дома ви. Сварете няколко пакетчета зелен или черен чай в 1 литър вода и след това го оставете да се охлади. Намокрете кърпа, почистете и полирайте дървените повърхности.

Създайте „антична“ мода

Накиснете белите си дрехи в леген с няколко пакетчета чай. Ще получите дрехи с приятен бежов цвят, екрю или слоново кост. Използвайте 3 пакетчета чай за всеки 2 чаши вряща вода и накиснете тъканите за 20 минути. Колкото по-дълго ги оставите да се киснат, толкова по-тъмен цвят ще получите.


Почистете и лъснете стъклата до блясък

Ако искате да имате блестящи стъкла у дома, можете да използвате отвара от чай. Потопете мека кърпа в чая и избършете стъклата, за да получите искания блясък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *