Кажете „НЕ” на стреса и „ДА” на спокойния сън

Препоръчваме ви:

Безспорно най-голямата причина за безсъние е стреса. Независимо колко дълбоко спите и на какъв сън се радвате, невъзможно е поне един път напрежението да не Ви е  дало мира, което да се отрази на почивката между завивките вечер. Независимо какво е това, което Ви тревожи, от предстояща презентация на сутринта до семейни или любовни проблеми, често пъти уж невинното изнервяне и безсъние за една вечер, прерастват в агония с месеци. Ако не вземете мерки на време, възможно е да попаднете  в такъв омагьосан кръг, от който напълно нормално ще Ви изглежда, че няма изход.

Не се тревожете. Изход има и зависи само от Вас, по дългата или късата пътечка ще тръгнете, за да го стигнете.

Предлагаме Ви малки трикове, които да изгонят стреса и най-добрия му приятел безсънието много далеч от Вас.

Направете си дневник на стреса. Колкото и нелепо да Ви звучи, проблемите изглеждат много по-ясни и преодолими, когато ги имате черно на бяло. Запишете всичко, което Ви тревожи или изнервя, всяка една ситуация, личност, кавга. Споделете написаното с приятел или близък. По този начин ще отнемете голяма част от натоварването, като споделите с някого. Опитайте да промените нещо от написаното. Така например, ако Ви втриса всяка неделя вечер при поглеждане към ютията, започнете да гладите през седмицата. Така вида й няма да Ви депресира излишно с мисли за предстоящата нова работна седмица.

Можете и да понаучите няколко дихателни упражнения, които да прилагате моментално, когато усетите, че стреса Ви завладява.

Другото правило за спокойствие е ОРГАНИЗИРАНОСТ. Главен причинител на безпокойство и паника са несвършените задачи. Опитайте се да подредите  и сложите в ред ежедневието си. Няма по-голям дразнител за съня, от хилядите обвинителни мисли посред нощ в леглото от типа на „Днес нищо не успях да свърша, това ще остане за утре, онова имам два дни да направя, как ще успея.” Дори да е непосилно да направите всичко запланувано, избройте ангажиментите в списък и опитайте да свършите поне 2 от нещата. Така преди да заспите си повторете това, което сте направили, а не онова, което не сте успели. Опитайте да отметнете и последните две от списъка си задължения. Понякога най-незначителните на вид задачи са точно тези, които подсъзнателно ни карат, да не успеем да мигнем вечер.

Казаното по-горе не  означава, че трябва да правите по няколко неща едновременно. В никакъв случай, това създава също стрес. Дори с риск да свършите по-малко неща, карайте работните си ангажименти спокойно един по един. Така качеството на работа се повишава и липсва обичайното изнервяне, което се появява, когато се опитвате да огреете на няколко места едновременно. Това изсмуква и енергията, като в края на деня се чувствате още по сринати. Много хора предпочитат, започвайки работния ден да свършат най-неприятните си задължения или най-отговорните. Така не са под стрес и не се разсейват с излишно напрежение през остатъка от деня.

Планирайте си мънички почивки. Където и каквото и да работите, имайте по едни 20 минути сутрин и 20 минути следобед само за Вас. Когато се приготвяте за работа, станете 15 минути по-рано. Така няма да се налага да бързате, нито да крачите изнервено към спирката. Ще излезете спокойни и усмихнати.

И накрая, но не на последно място – БЪДЕТЕ ПОЗИТИВНИ! Настройката към света е много важно за случващото се вътре във Вас. Ако сте с позитивна нагласа и мисли, стреса избледнява и постигате едно самочувствие и контрол над себе си, които от своя страна водят до изключително спокойствие. Ако например си кажете „ Аз мога да се справя” вместо „Това е невъзможно, не е по силите ми” шанса да успеете и да бъдете спокойни, мотивирани и щастливи е доста по-голям.

Вижте какви продукти ви предлагаме в борбата с безсънието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *