Неща, които не знаете за комарите

Препоръчваме ви:

Комарите са тук от доста време, вече 79 милиона години населяват планетата ни и макар да ни полудяват, ако разберем поведението им, ще можем да се преборим по-бързо с нахалните насекоми.

1. Миризмата на шоколад обърква комарите. Въглеродният диоксид, който издишаме прилича комарите, затова и намират къде сме, но проучвания разкриват, че определени миризми като ментата, някои плодове и карамелизираният шоколад могат да заблудят усета им към въглероден диоксид, така трудно ще открият следващата си вечеря.

2. Комарите обичат да ви жужат в ухото, защото могат да усетят въглеродни диоксид над 50 метра, тъй като го издишаме през носа и устата, те стоят близо до главата, защото рядко ще си я ударим по случайност, докато спим.

3. Само женските комари се хранят с кръв, те ни карат да страдаме. Мъжките се хранят с нектара от растенията.

4. Вирусите увеличават тяхната жажда за кръв. Женските комари имат неспирна нужда от кръв, но проучвания показват, че вирусите на острата тропическа треска, която придават на хората ги кара да ожадняват още повече.  Той ги кара да стават и по-добри ловци, много коварен и в същото време брилянтен вирус.

5. Паразитите ги карат да умират за мръсни чорапи. Ако комарите са заразени с малария също им се увеличава жаждата за кръв. А и тези комари са по-чувствителни към човешката пот и така намират жертвите си още по-лесно.

6.Те все пак са доста бавни, тъй като тежат от 2 до 2,5 милиграма, а летят с до 2 и половина километра на час, което ги прави едни от най-бавните насекоми на планетата.

7. Мислите си, че най-смъртоносните животни са тигрите, змиите или акулите. Не! Това са комарите. Те са най-смъртоносните животни на планетата, само един комар носещ малария заразява над 100 човека, а според Световната здравна организация, маларията убива по едно дете на всеки 45 секунди в Африка. Освен това, те са носители на тропическа треска, жълта треска и енцефалит. Дори се вярва, че комар е убил Александър Македонски, който няма изгубена битка на бойното поле, но е заболял от Нилска треса след като е бил инфектиран от комар.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *