5 неща, които хранителната индустрия не иска да знаете

Препоръчваме ви:

1.Само шепа големи компании притежават храната ви

Макар нашите супермаркет да са наводнени от различни и разнообразни продукти, ние оставаме с впечатлението, че имаме голям избор. Но всъщност според скорошно проучване само неколцина марки от зърнени закуски всъщност не принадлежат на монополистите.

2. Захарта води до зависимост

Днес поне 3 от 4 продукта в супермаркетите в САЩ съдържат захар, ние сме на път да достигнем този процент също. Според доктор Робърт Лустиг, захарта стимулира хормона допамин, но когато неговите стойности падат, той ще има все повече и повече захар следващия път. Хранителните компании знаят това и затова добавят захар в техните стоки.

3. Етикетите могат да бъдат подвеждащи

Много често сте посягали на стока, върху която е изписано „натурално” или „пълнозърнесто”. Това означава, че са здравословни, нали? Но соленките и солените бисквити може да са пълнозърнести, но всъщност са натъпкани със сол, захар и трансмазнини. Щом хората видят на картинката зеленчуци, плодове и пълнозърнести култури, забравят колко калории могат да съдържат тези стоки. Затова преди да го сложите в кошницата за пазар, помислете каква калорийна бомба искате да добавите към покупките си.

4. Ниско маслените стоки могат да бъдат дори по-малко здравословни

Щом имат ниско съдържание на мазнини или изобщо не съдържат мазнини, то това означава, че производителите са добавили още захар или натрий, така че да получат този надпис върху етикета. Не бива да подценяваме здравословните мазнини, които премахват чувството на глад и ни предпазват от сърдечни болести, затова избирайте правилно продукти с полезни мазнини, които помагат на тялото да функционира добре, и по-ниско съдържание на захари.

5. Употребата на пестициди е много опасна

Всяка години само 1,1 милиарда тона пестициди се използва само в САЩ, много производители замаскират употребата им, като твърдят, че повърхността на растенията е чиста, но само малка част от пестицидите е необходима, за да се убият вредителите по растенията, другата част се просмуква в почвата и по културите, които се отглеждат в нея.  

Вие какви стоки подбирате, докато пазарувате?
Къде е по-здравословно да се пазарува – в малкото квартално магазинче или в големия хипермаркет? 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *