Пролетната умора

Препоръчваме ви:

Времето се затопля. Животът закипява. А вие изпитвате неразположение. Това състояние се нарича „пролетна умора”. Най-често се характеризира със състояние на нисък разход на енергия, умора, отпадналост, дори депресивни състояния. Както знаем, пролетната умора не може да бъде диагностицирана като болест, но причинителите на подобен дискомфорт са обект на проучвания.

Според някои експерти, хормоналния баланс играе важна роля. Теорията се основава върху твърдения, че Серотонинът в организма (известен още като хормон на щастието) изчерпва своите резерви през зимата, тъй като производството му е пряко свързано с дневната светлина. Това кара много от нас да се чувстваме изтощени, а всъщност ние реално сме.

Витаминния недостиг също е причинител на подобни състояния. Спадът на витамин Д се дължи на малкото часове престой на слънце през зимния сезон. Освен това количествата на витамини, приемани от плодове и зеленчуци през зимния сезон не са равни на тези, които консумираме през пролетта и лятото. Това увеличава дефицита на полезните вещества и отслабва имунната система.

Както споменахме вече, пролетната умора не е болест и поради тази причина не е изненадващо, че до момента не е установен точен лек за това състояние. Ако спазвате някои прости правила, може сами да си помогнете за облекчаването на дискомфорта:

– Променете хранителните навици – разнообразявайте храненето си чрез увеличаване на количеството на плодове и зеленчуци до 1/3 от общото количество храна.

– Спортувайте – всяко движение подпомага на организма ви, особено, ако изберете да спортувате на открито. По този начин ще подпомогнете запълването на резервите от витамин Д.

– Течности – не оставайте дехидратирани. Приемайте около 1,5 – 2 литра на ден и пийте билков чай всеки ден в продължение на няколко седмици.

– Студен душ – студените душове са освежаващи. Започнете деня си в банята, като постепенно намалявайте температурата на водата.

Други ефективни решения срещу умора включват сауна, масажи, прекарване на повече време на открито, разходки сред природата, няколко капки освежаващо етерично масло в дома или ароматна вана в края на натоварения ден.

Ако след всички изброени методи, не се чувствате облекчени, то тогава, се обърнете към лекар за консултация, тъй като симптомите, приписвани на пролетната умора, може да са признак на други по-сериозни заболявания, като например болести на щитовидната жлеза, хроничен дефицит на витамин Д или анемия. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *