Топ 12 алкални храни, които да консумирате всеки ден за по-добро здраве

Препоръчваме ви:

Телата ни са съставени от над 60% течност и може да бъдат в кисело или алкално състояния. Изследвания сочат, че колкото повече се алкализираме, толкова повече енергия, жизненост и здравословни ползи ще имаме. Затова е от особена важност да се следи алкалността в тялото.

P.H 7.0 се счита за неутрална, над 7.1 е алкална, под 6.9 е кисела. Сами можем да регулираме pH, като тя се влияе основно от храните, които консумираме. Киселинно всключващи храни са захар, бяло брашно, зърнени храни, алкохол, кофеин, пържени храни, месо, яйца, млечни продукти, риба, газирани напитки, бобови растения.

От своя страна алкалните хранителни източници са богати на хранителни вещества: с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на мазнини, изобилие на витамини, минерали и антиоксиданти, които пречат на процесите на бързо стареене. Алкалната диета подпомага загубата на тегло, повишава имунитета, намалява болките в костите и ставите, подобрява мозъчната функция, намалява кръвното налягане и детоксикира цялото тяло.

1. Лимон – за лимоните е известно, че съдържат много киселина, но едновременно с това, са най-алкализиращия източник на храна, поради силното им въздействие върху тялото след хранене.

2. Диня – динята е втората най-алкализираща храна на Земята, допълнителен източник на вода, витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Свежа и лесна за допълване към вашето хранене.

3. Пъпеш – предплаганото pH от 8.5, прави пъпешите страхотни алкализатори на вашето тяло, както и неутрализатори на всички кисели храни, които се консумират с него. Освен това, пъпешите съдържат до 80% вода, предлагат и много фибри, витамини и минерали.

4. Магданоз – магданозът е изключителна билка, която предлага множество ползи за здравето, включително е и силен алкален източник за хранене. Той освежава дъха, премахва бактериите, стимулира детоксикацията, повишава имунитета и ви енергизира.

5. Папая – pH на папаята е 8.5 и е известна като помощник при подуване на корема и диария. Плодът е лесен за смилане и пълен с разнообразие от фибри и натурална захар, както и с витамини и минерали, които неутрализират всякакви киселини в тялото ви.

6. Кресон – известна като натурална суперхрана, кресонът е чудесна добавка към салати или за поръсване върху различни ястия. Той е богат на желязо и калций, изключително алкален и помага при артрит, рак и нарушения в храносмилането.

7. Киви – вкусен плод, носещ в себе си изключително много ползи за вашето здраве. PH е 8.5 и помага на тялото ви да бъде хидратирано и енергизирано.

8. Ананас – този сладко-кисел тропически плод в чудесен алкализиращ източник на хранителни вещества. Ананасът помага за топенето на мазнини, понижава холестерола и едновременно с това, дава изключително много енергия.

9. Ябълки – не е чудно, че ябълките са символ на здраве в продължение на хиляди години. Те са сладки алкални лечители, които предоставят на тялото ви изобилие от антиоксиданти, антибактериални съединения. Изследвания сочат, че ябълките могат да ви събудят много по-добре, отколкото кофеинът.

10. Краставици – и обелката, и месото на краставиците имат алкализиращ ефект. Зеленчукът е с високо съдържание на витамин С, вода, фибри и много важни минерали. Те помагат за подмладяване на кожата, стимулират жизнеността на всяка жива клетка в тялото ви, правейки ви да изглеждате и да се чувствате млади и жизнени.

11. Къдраво зеле – къдравото зеле е тъмнозелен листен зеленчук, който е почитан заради своите невероятни ползи за здравето, като предотвратяване на рак и сърдечно-съдови заболявания. Освен това е невероятно алкализиращ продукт.

12. Моркови – морковите са с pH 8.0, което спомага за неутрализиране на киселата храна, с която се комбинира. Морковите са полезни за вашето зрение, тъй като са с високо съдържание на бета каротин, както и антистареещи антиоксиданти.

 

One thought on “Топ 12 алкални храни, които да консумирате всеки ден за по-добро здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *