10 неща, които да правите и да избягвате за естествено красива кожа

Препоръчваме ви:

Искате да имате безупречна кожа и се чудите толкова ли е трудно? Имате предстоящо парти, което да ви гарантира тъмни кръгове на сутринта? Появи се пъпка, о, НЕ! Ежедневно използвате купища продукти за кожата – за почистване, измиване, слънцезащита, против бръчки… Опитвате всичко и все пак не сте доволни от получения резултат. Ето няколко съвета за подобряване на състоянието на вашата кожа.

1. Златното правило – уверете се, че винаги преди лягане отстранявате грима от лицето си. Кожата трябва да диша през нощта, а ако оставите грима, той ще помогне за запушване на порите, което предизвиква поява на черни точки и дефекти. Ако нямате продукт за почистване на грима, може да използвате тампон с няколко капки зехтин. Не забравяйте и да ексфолирате вашата кожа поне два пъти седмично, за да отстраните мъртвите клетки. Можете да направите собствен ексфолиант, като смесите орех на прах с кисело мляко. Пастата действа антиоксидиращо и премахва мърсотията от вашата кожа.

2. Слънце и кожа – използвайте слънцезащитни продукти с фактор минимум 15, който да блокира UVA и UVB лъчите. Слънцето може да доведе до образуване на бръчки, затова е необходимо да защитите кожата си. Уверете се, че продуктите, които ще ползвате, няма да блокират порите ви. Използвайте слънцезащитни продукти, дори когато навън не е слънчево.

3. Храната – внимавайте каква храна консумирате. Не забравяйте да разнообразявате менюто си с плодове и зеленчуци, които да ви осигуряват витамини и протеини. Особено ползотворно е консумацията на храни, богати на витамин С и бедни на мазнини и захар. Поддържайте ниски нива на инсулин, за да позволите на клетките си да поддържат здравословен баланс.

4. Потете се – спортувайте редовно, за да осигурявате на тялото си необходимата циркулация на кръвта, както и да стимулирате процесите на пречистване. Ако не разполагате с достатъчно време за фитнес зали и тренировки, просто направете разходка около блока си. Нанесете тонер преди тренировка, за да намалите производството на мазнина, а след тренировка, ексфолирайте лицето си и намажете с масло от шеа или зехтин, за да овлажните кожата.

5. Сън – опитайте се да спите поне по 8 часа всяка нощ. Кожата също се стресира и изморява. Можете да прилагате и маски с мед, за да успокоявате по естествен път своята кожа. Не забравяйте преди лягане да измивате и хидратирате лицето си. Ако кожата ви е суха, използвайте по-леки почистващи продукти, без алкохол и избягвайте гореща вода, която изсушава допълнително кожата.

6. Вода – хидратирайте себе си. Пийте поне по 8 чаши вода ежедневно, консумирайте плодове и зеленчуци с високо водно съдържание. Използвайте розова вода, тъй като тя предотвратява появата и намалява подпухналостта на очите сутрин, поддържа рН баланса и естествено хидратира кожата ви.

7. Акне – измивайте лицето си с топла вода по три пъти на ден и нежно го масажирайте с кръгови движения, като почистващите продукти трябва да са със съдържание на алфа или бета хидрокси киселина. Друг добър помощник са продуктите с хума. Не стискайте пъпките си, защото може да ги инфектирате, да се подуят, зачервят или да се появят белези. Ако усетите, че ви излиза пъпка, почистете я с розова вода и поставете охладено пакетче зелен чай за 10 минутки. Ако носите слънчеви очила или просто очила, уверете се, че ги почиствате често, за да избегнете запушване на порите около очите и носа.

8. Използвайте природни продукти – използвайте аюрведични ексфолианти за подхранване на кожата, за да й помогнете да диша по-добре. Можете да приготвите собствена маска, като смесите 2 супени лъжици брашно от леблебия, ½ чаена льжичка куркума на прах, щипка камфор и сандалово дърво, както и розова вода.

9. Спа процедури – създайте си ежедневен режим за спа процедури, правете си маски и масажи на кожата с масла и природни продукти. Можете да добавите и успокояваща музика, за да се отпуснете напълно.

10. Здравословни навици – Освободете време за себе си, избягвайте стреса, защото той кара тялото да произвежда кортизол и други хормони, които омазняват кожата ви. Правете и лицеви упражнения, за да избегнете поява на бръчки. И най-важното, не забравяйте да се усмихвате, за да стимулирате лицевите си мускули и кожата си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *