5 нестандартни начина да почетем пролетното равноденствие

Пролетта витае във въздуха, наближава уикенда, в който настъпва пролетното равноденствие, което традиционно поставя начало на пролетния сезон в Северното полукълбо. Това равноденствие се дължи на наклона на Земята по отношение на Слънцето. Това причинява сезоните. Дните са по-дълги, тъй като върху тази част от планетата пада повече светлина.

Много култури празнуват пролетни фестивали и празници именно около равноденствието през март. Като започнем от традиционните Великден и Пасха, до много по-нетрадиционни тържества, които датират от хиляди години. Ако търсите начин да отбележете събитието, ето няколко по-странни традиции, които да ви вдъхновят.

1. Балансиране на яйце – съществува древно Китайско поверие, че на първия ден от пролетта яйцето може да застане на своя връх, без да падне. Теорията смята, че поради равноотдалечената позиция на Слънцето от полюсите по време на равноденствие, се прилагат специални гравитационни сили.

2. Холи или „Фестивалът на цветовете” – Холи е древен индуски фестивал в чест на победата на доброто над злото. Известен е като „Фестивалът на цветовете”, чества се, като се замервате с цветен прах, танцувайки по улиците или на определени за ритуала места.

3. Носете детелина – Символното растение на Друидите е било трилистник или детелина. Трите листа, оформени като сърца са били свързвани с трите божества в Келтската митология, известни още като „Трите Моргани”. Детелината се е смятала за символ на регенеративните сили на природата.

4. Растителни семена – Равноденствието на пролетта е символ на прераждане, обновяване и растеж, а в Древна Италия, е била традиция за жените, на този ден да засаждат семена в градините на Адонис. Обичаят продължава и в Сицилия, където се засявали семена на зърнени храни, подправки или цветя – в кошници и саксии. Когато пораснат, стъблата се връзвали с червени панделки и цветята се поставяли върху гробовете на Разпети петък, символ на триумфа на живота над смъртта.

5. Посещение на древен паметник – много от древните паметници, са построени като астрологически календери, за да съставят карта на движението на Слънцето през годината. Следователно равноденствието е точното време, за да посетите тези паметници, тъй като те често са подравнени да се възползват максимално от уникалната позиция на Слънцето. Например, на Стоунхендж, Слънцето може да се види как изгрява точно между два камъка, докато в Чичен Ица в Мексико, изгряващото Слънце трансформира един ръб на гигантската пирамида в пламтяща змия, представляваща бога на Маите Кукулкан. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *