Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
BronsonNuxeCarrotenBio FreshTnt 21OilatumYardleyNature's WayCatalysisSkincodeVita FocusMustelaDicrassin
здравна информация
13/11/2014

Манту

Туберкулозата не се смята за опасна при съвременния човек, особено при нас, но всъщност това се дължи на изследване наречено манту. Много хора си мислят, че тази болест даже вече не съществува, но това съвсем не е така. Нейният причинител е известен като бацил на Кох или Mycobacterium tuberculosisе.

Затова няколко пъти през живота се извърша така наречената проба манту или изследване, да не би да сме заразили с болестта. Представлява вид подкожна инжекция със съдържания на туберкулозен протеин или антиген. Ако сте били изложени на бацила на Кох, тялото ще реагира като кожата ще се подуе.

Изследване и с манту се прави при определени случаи. Задължително е да се направи ако сте контактували с хора, които са болни от туберкулоза. Налага се и при здравни работници изложени на риск от инфектиране, при хора, които проявяват симпомите на инфекцията, както и при такива пациенти, на които рентгеновата снимка е показва отклонения или съмнения. Манту се прави и при трансплантации, както и при падане на имунитета. Ако нямате рисков фактор манту се извършва профилактично според годината на раждане, това  е на 7 месеца, на 7 години на 11 години и на 17 години.

Но не по всяко време може да се направи манипулация с манту, при вече доказано туберкулозна инфекция е бива да се поставя, както и при пациенти с кожни обриви или хиперактивност към антигена.

Ако имате определени оплаквания е хубаво да посетите личния доктор и той веднага ще ви направи проба с манту, ако имаше продължителна кашлица и нощно потене, както и загуба на тегло, които са симптоми на туберкулоза. Ако сте пътували в населено място и държава, където има висока заболеваемост на туберкулоза.

Процедурата е леко убождане, което може да притесни само децата, чувствителни към такива манипулации. След около 72 часа се отчита резултатът и ако пъпчицата или подутината е по-голяма от определени размери, може да има вероятност да сте хванали туберкулзната бактерия. Но ако след манупуацията вдигнете висока температура, получите оток на ръката или ви се подуят лимфни възли в ямката на мишницата веднага се консултирайте с лекаря си.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!