Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
DicrassinEveline CosmeticsBouroffМирта МедикусVictoria's SecretDietrexNatur PharmaСибирско ЗдравеNeutrogenaEmoliumРоза ИмпексLeocremaBioderma
здравна информация
21/02/2013

Малка е опасността от грипна епидемия в цялата страна

Традиционно всяка година по това време на територията на България върлуват различни видове грипни заболявания. И докато през миналите години беше обявявана грипна епидемия в цялата страна, през тази година може да ни се размине. Според експерти от Министерството на здравеопазването тази година епидемичната обстановка в страната е спокойна. На база данните, които са получени от цялата страна се разбира, че няма области, които са достигнали критично епидемично ниво. Единствено в Хасковска област е била обявена грипна епидемия, която към настоящия момент е отменена заради рязко намаляване на заболелите пациенти.В цифри нещата изглеждат по следния начин. Средната заболеваемост е 127, 95 души на 10000 население. Най-засегнатите области от грипно заболяване са Стара Загора, София област, Кърджали и Пазарджик. В области като Велико Търново, Перник, Търговище и Кюстендил процентът на болните е много по-малък от средния за страната. Най-засегнатата група от населението е на възраст от 0 до 4 години.

Според д-р Ангел Кунчев, който е главен държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването, независимо че през последните седмици нарастват вирусните заболявания, самият темп на епидемията е много бавен. Той добавя, че най-често срещаният вирусен щам е Калифорния.Във връзка с обичайния процент на грипни заболявания Министерството на здравеопазването напомня на гражданите, че от тях зависи да вземат мерки за ограничаване на разпространение на вируса. Когато човек забележи първи симптоми на заболяване, трябва да посети личния си лекар и не трябва да посещава обществени зони. Ако заболяването бъде диагностицирано рано, лечението ще бъде по-кратко и пациентът бързо ще може да се върне към нормалния начин на живот. Пациентите трябва да са наясно, че няма значение от какъв грип боледуват, тъй като всички могат да доведат до усложнения като отит и бронхит.

Заради зачестилите съобщения за обявяване на грипна епидемия Министерство на здравеопазването напомня, че за взимането на решение за обявяване на епидемия от грип трябва да се отчитат няколко фактора, които са процент отсъстващи от учебни занятия, завишено търсене на медицинска помощ, нарастване на търсенето на медикаменти в аптеките и други.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!