Търсят нова здравна схема, която да реши проблема с недостига на направления

От години съществува сериозен проблем с лимитирания брой медицински направления, които се дават на пациенти от личния им лекар. Според последни данни за поредна година се оказва, че направленията за изследвания и рентген са изчерпани. Според здравния министър, д-р Таня Андреева, това се дължи на небалансирано разпределение на средствата. Тя предлага да се създаде нов регулаторен механизъм за даването на направления, така че те да стигнат за всички пациенти, през цялата година. В настоящия момент е установено, че НЗОК не може да плаща каквито и да е изследвания на пациенти на касата, тъй като зададените предварително бюджети вече са изчерпани. Директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков заявява, че е готов да отвори резерви на подопечната му институция, за да могат да се осигурят необходимите изследвания на нуждаещите се пациенти.

Здравният министър коментира, че един от основните проблеми на касата е отказът на много хора да плащат здравните си осигуровки. Затова се предвижда завишаване на контрола върху изразходването на средствата и качеството на заплащаните услуги.
Относно казуса със затворената болница в град Девин, д-р Таня Андреева заяви, че тя ще заработи отново през есента, но ще извършва ограничени медицински услуги. Също така тя изрази надежда, че повече няма да затваряни болници в страната. Новото здравно министерство се е заело и с проблемите в „Спешна помощ“. Предвижда се за лекарите от това звено да се проведат допълнителни специализации за повишаване на квалификацията им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *