Очакваме пускането на електронните рецепти в действие

Управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков съобщи, че до края на годината се очаква експерти да приключат проекта за електронна рецепта на пациентите на касата. Тя представлява цифров вариант на стандартната хартиена рецепта, която се издава от лекарите на пациентите. При посещението на лекар той ще попълва цялата необходима информация в електронната здравната карта на пациента. След това електронната рецепта ще се изпраща по интернет, като също така ще може да се съхрани на сървър на НЗОК. Целият етап, от консултацията при специалист до взимането на изписаните лекарства от пациента, ще е електронен, което редуцира възможността за допускане на грешки, като например неразчитане да докторския подпис.

За да може да се отпусне лекарство по електронна рецепта, пациентът трябва да постави личната си електронна карта в четящото устройства, което трябва да е налично в аптеката, от която пазарува. За да може да изпълни електронната рецепта, фармацевтът също поставя своята професионална карта в четящото устройство. Услугата за осигуряване на електронните устройства трябва да е безплатна за болниците и аптеките. Иначе цялото иновативно решение за модернизиране на рецептите струва на НЗОК около 200 000 лева.

Според статистически данни около 7000 души умират годишно в САЩ заради приемането на грешни лекарства. Висок процент от смъртните случаи се дължат на нечетливо написани рецепти, които се изпълняват погрешно от фармацевтите в аптеките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *