От октомври българите ще могат да се лекуват навсякъде в ЕС

В края на месец октомври влиза в сила Директива за трансгранично здравно обслужване. По този начин всички граждани на европейския съюз ще имат право да се лекуват където пожелаят в рамките на държавите от Европейския съюз. Съгласно директивата всеки гражданин на страна, която е членка на Европейския съюз ще има право не само на лечение, но също така на извършване на изследвания, без да се налага предварително одобрение от ресорното министерство или здравен фонд.

За да може да се лекува, пациентът трябва да заплати здравните услуги, а след това здравната институция в съответната държава трябва да му изплати сумата, която е изразходвана, до стойността, на която се заплаща тази услуга в родната му държава. От друга страна здравната организация от родината на пациента трябва да гарантира, че осигуряващият здравни услуги в страната, на територията на която ще се осъществи лечението, ще има достъп до медицинското досие на пациента в електронна и писмена форма, като се спазват правилата за запазване на личните данни на пациентите.

Според статистически данни пациентите предпочитат да посещават болнични заведения в собствената си държава. Именно поради този факт търсенето на здравни услуги на територията на чужда страна е около 1% от обществените разходи, което се изчислява на 10 милиарда евро. В тази сума влиза трансграничното здравно обслужване, което няма как да се планира от пациентите, като например спешната медицинска помощ на територията на друга страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *