Одобриха програма за превенция на самоубийствата

На редовно заседание Министерският съвет прие Национална програма „Превенция на самоубийствата в България 2013- 2018 г.“. Целта на програмата е да се намалят поне с 10% опитите за самоубийство и смъртността, която е причинена от самоубийство. Програмата е насочена към групата хора, която се идентифицира с риск за повишено суицидно поведение. Това са хора, които са правили опит за самоубийство, хора с психични заболявания и различни форми на дезадаптивно поведение, военнослужещи, медици, служители на МВР и ученици във възрастовата граница между 10 и 18 години.

Една от поставените цели в Националната програма е изграждането и поддържането на бази данни, с която да се прави мониторинг на опитите са самоубийства и на самоубийствата на местно и национално ниво. На базата на този мониторинг трябва да се вземат превантивни мерки, които да намалят броя на опитите за самоубийство. Предвижда се създаването и внедряването на информационна система, в която задължително да се регистрира всеки опит за самоубийство. Тази информационна система ще предоставя информация на съответните служби на МО към МВР с цел унифициране на информацията за самоубийствата на национално ниво.

Национална програма „Превенция на самоубийствата в България 2013- 2018 г.“ ще се финансира от бюджета на Министерство на здравеопазването, като за всяка година средствата по нея ще бъдат утвърждавани от Министерски съвет. Участниците в програмата очакват с нейното изпълнение да задържат на сегашните нива и да понижат броя на опитите за самоубийство и суицидната смъртност с 10%. По време на изпълнението на Националната програма се предвижда извършването на действия с цел повишаване на информираността на хората относно укрепването на психичното здраве и изграждането на позитивна мотивация.

Според статистика, която е предоставена от НСИ, за периода между 2000 и 2010 година около 11 0000 българи да починали от умишлено самонараняване или самоубийство. В световен мащаб за последните 50 години процентът на самоубийствата се е увеличил с 60 пункта. Според доклад на СЗО опитите за самоубийства са 20 пъти повече от реално реализираните самоубийства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *