Обявяват края на ерата на антибиотичните лекарства

Наскоро центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ обяви в своя доклад, че широката употреба на антибиотици е предизвикала увеличение на супермикробите, заради което повече от 20 000 американци са починали. В доклада се съобщава за първи път броят на случаите, в които бактериите са показали резистентност и това е довело до фатален завършек. Според директора на центъра скоро ще започне постантибиотична ера в медицината. Така в скоро време лекарите няма да могат да предложат адекватно лечение на много болести.

За антибиотик се смята химично вещество, което има биологичен ефект, който се изразява в забавяне или унищожаване на микроорганизми. През 1942 година за пръв път са извлечени от микроорганизми вещества, които пречат на растежа на други микроорганизми. С развитието на химията все повече от антибиотиците са полусинтетични и са съставени от химична модификация на изходните вещества или са напълно синтетични. Отначало лекарите са смятали, че ще могат да излекуват всички болести с антибиотиците, но постепенно бактериите са развили резистентност спрямо тях. Това представлява много сериозен проблем, защото през последните години все повече бактерии развиват устойчивост спрямо антибиотиците, на принципа на естествения подбор. Важно е да се отбележи, че антибиотиците не действат срещу вируси. Ето защо е безмислено да се използват при вирусни инфекции.

Най-често тези лекарства се използват неправилно, а проблемът е още по-голям в неоправданото им изписване на деца при всяко, дори леко, заболяване. Така се създава предпоставка за по-трудно диагностициране на заболяването. Антибиотикът, който е избран от лекуващия лекар, трябва да се приложи в оптимални дози. Ако се използа по-ниска доза е възможно състоянието на пациента изобщо да не се подобри, а бактериите да развият резистентност. Антибиотичното лечение не трябва да се променя или спира без наличието на основание. Повечето от терапиите се прилагат за не по-малко от 3 дни. Също така не трябва да се употребяват 2 или повече антибиотика. Все повече лекари провеждат монотерапия с широкоспектърни антибиотици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *