Момчетата се раждат по-често преждевременно от момичетата

През последните месеци от бременността бъдещите майки вече си мислят за заветната дата, в която трябва да се роди така дългоочакваното бебе. В някои случаи обаче майките биват изненадани от факта, че бебето е решило да излезе на бял свят по-рано от планираното. Според статистиката, съществува по-голяма вероятност това да се случи, ако бебето е от мъжки пол, отколкото, ако е от женски пол. Според последни изследвания, вероятността за преждевременно раждане се увеличава с 14%, ако бебето е момченце. Според лекарите преждевременното раждане увеличава риска от появата на инфекции, жълтеница и усложнения при самото раждане. Установено е, че момичетата узряват по-бързо в утробата на майката. Това означава, че ако бебета от различен пол се появят на бял свят по едно и също време, момчето е по-предразположено от появата на усложнения. При момичетата се наблюдават по-добре развити органи, като например бели дробове.

Според лекарите момчетата имат генетична предразположеност да се раждат преждевременно. Едно от обясненията за по-високия процент преждевременно родени момчета е, че повечето майки има проблеми с плацентата, като високо кръвно налягане и прееклампсия. Всички тези фактори обуслявят по-големия процент преждевременно родени бебета от мъжки пол.

Според проучвания в световен мащаб, приблизително повече от 14 милиона бебета се раждат преждевременно. Около 1 милион от случаите раждането завършва фатално заради това, че бебето е недоносено. Около 2,7 милиона от преждевременно родените бебета имат някаква степена на инвалидност. В различните държави обаче получаването на по-малко медицински грижи и гладуването излагат момичетата на по-голям риск от смъртност, отколкото момчетата, въпреки че новородените момичета са с по-развити органи.

Обикновено нормалната бременност продълажава от 37 до 42 седмици. Раждането преди 37-та седмица се класифицира като преждевременно, а роденото бебе се смята за недоносено. В развитите страни процентът на преждовременно раждане е около 5- 7 пункта. През последните няколко години се наблюдава леко повишение, което се дължи основно на използването на нови методи за асистирана репродукция и свързаната с тях многополодна бременност. В България процентът на преждевременни раждания е малко по-висок, около 10%, като статистическите данни отчитат, че има тенденция за повишаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *