Чакащите трансплантация със списък в мрежата

Изпълнителната агенция по трансплантация ще въведе данните на чакащите за трансплантация в интернет. Това беше обявено на пресконференция по проект на агенцията. Системата ще стане факт благодарение на средствата по оперативна програма „Административен капацитет” и след като стане реалност ще може да се използва през втората половина на следващата година. Програмата ще дава възможност на 11 онлайн услуги на гражданите, лечебни заведения, репродуктивни центрове и тъканни банки, които работят в сферата на трансплантацията на клетки, тъкани и органи. Електронизацията на данните би трябвало да обхванат 46 болници, 18 тъканни банки и 34 репродуктивни центрове.

Според целите на новата система, това ще даде възможност потенциалът на служителите да се разгърне в пълен план. Така те ще съчетаят няколко полезни дейности за същото време. Информационни кампании ще могат да се осъществят между различни възрастови групи, като между професионални групи в сферата на трансплантацийте, връзка между партньорски проекти и други свързани с чакащите пациенти.

Програмата е в съответствие с „Национална програма за развитие: България 2020” в областта на здравеопазването и за развитие на електронното здравеопазването и медицинските услуги.

С въвеждането на информацията неимоверно ще се доведе до подобряване на комплексното административно обслужване на гражданите и бизнеса  както в сферата на трансплантациите, така и на здравеопазването като цяло.

Така практика вече се наблюдава в Словения и Хърватска.

Желаем успех на бъдещото начинание и се надяваме по този начин още повече животи да бъдат спасени, а чакането на пациентите да не върви към безкрайно. С обновяване на системата, се надяваме да се променя все повече и отношението към даряването на органи. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *