Октомври – световно обявен месец за борба с рака на гърдата

Ракът на гърдата е вторият по разпространеност вид рак сред жените. Около 1 на всяка 8-ма жена в Щатите например страда от това заболяване в някаква степен, в някой момент от живота си.

Добрата новина е, че този рак е лечим, стига да бъде открит навреме и да се приложи своевременно нужното лечение. Диагностиката е лесна – чрез преглед на мамограм всяка жена може да разбере повече за здравето и състоянието на гърдите си.

Месец октомври е световно обявен за месец за борба с рака на гърдата, като главната му цел е постигането на по-голяма осведоменост на жените в цял свят относно заболяването. Множество инициативи, събития и разпродажби се организират именно през октомври с цел набиране на средства и подпомагане на вече болните от рак жени.

В този ред на мисли, смело можем да твърдим, че ако октомври трябва да е цвят, то освен есенните такива – жълт, оранж и кафяво, той е  обагрен и в онова бонбонено розово, което всички сме свикнали да разпознаваме в онази лентичка, превърнала се  е еблематичен символ на всички съпричастни на купищата инициативи в подкрепа на жените, болни от рак на гърдата.

Важни симптоми на рак на гърдата, за които трябва да имаме повишено внимание са:

бучки в гърдите или подмишниците, подуване на част от гърдата, дразнение или вдлъбване по кожата на гърдите, зачервявания или люспене на кожата около зърното, както и болка при допир.

 

Фактори, намалящи риска от това заболяване:

  • Когато сте получили първата си менструация по-късно от другите момичета
  • Ако сте навлезли в менопауза по-рано от нормалното
  • Ако имате повече от едно дете, като първото сте родили в ранна възраст и предпочитате да кърмите
  • Ако поддържате здравословно тегло

Фактори, увеличаващи риска:

  • Дългата употреба на хормоналнипрепарати
  • Ако наши роднини в семейството са страдали от рак на гърдата
  • Ако самите ние страдаме от друи заболявания на гърдите
  • Прием на алкохол
  • Ако даваме множество нощни смени

Превенцията от това заболяване са постоянните прегледи при гинеколог и мамограф.

А интересен факт е, че днешният ден 13 октомври е обявен за „Ден без сутиени”, като тази кауза също е в подкрепа на множеството инициативи относно заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *