Здрав е равен на богат, 1 място в конкурс-есе

Както Декарт казва „Здравето е първото благо и основа на всички други блага в живота“. То е най-ценното нещо, защото без него всичко друго се обезсмисля и за това не случайно първото нещо, което хората пожелават на близките си, е много здраве.

Е. Бошен казва, че „здравето е най-ценният съюзник, когото най-лесно можем да загубим“. За разлика от много други неща в живота, здравето не може да се купи с пари и понякога и най-заможният е безсилен пред природата. Ако зададеш на обикновен човек хипотетичния въпрос: “парите или здравето“, много често мнозинството отговоря богатството, без да се замисли, че без това, от което се отказва, и най-големите съкровища на света са безполезни. Ако пък се обърнеш към един заможен човек, който е болен от нещо сериозно, той ще ти отвърне, че би се отказал от всичко, което има, дори да трябва да остане без пукнат грош, само и само да си върне здравето и жизнерадостта, защото дори да имаш пари, ти трябва здрав живот, за да им се наслаждаваш. Шопенхауер казва следното: “Здравият просяк е по-щастлив от болния крал“ и насочва мислите ни точно към това.

Медицината е една от най-важните съвременни науки и нейните постижения са значими и забележителни за нашето общество. Нейното бързо развитие е от огромно значение за всички, защото в наши дни много болести, които преди са били  нелечими и са вземали стотици жертви, сега са достъпни за лечение от хората, положили Хипократовата клетва. Доброто здраве е най-голямото богатство, което един човек притежава, а хората, които даряват другите с него, са духовно най-заможни от всички, защото няма нищо по-хубаво от това да усетиш признателността и да видиш благодарността и блясъка в очите на този, на когото си помогнал. Да си лекар е по-скоро призвание,но в съвременния свят го наричаме „професия“. Бог е вложил в сърцата им желание да помагат на другите от любов и състрадание към тях и това ги кара да са добри в това, което правят.

В основата на всяко земно щастие е здравето, за това е казано, че няма по-голямо богатство от него. То ни носи радост, енергия, жизненост, любов, успехи и така важните за съвременното общество пари. Не случайно Шопенхауер твърди че „Девет десети от нашето щастие се основава върху здравето“. Същият този известен немски философ казва, че „Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо“, с което ни кара да се замислим, че то отваря нови хоризонти пред нас и ни показва живота, но когато го няма същото това здраве, ни отнема целия свят без да ни го покаже.

Както с всичко останало в живота, човек цени нещо чак когато го изгуби и вече не може да си го върне. Т. Фулър казва, че “ Здравето не се цени, докато не дойде болестта“. Колко пъти лично вие сте си казвали: “Днес бе добър ден. Макар  да не успях да изпълня всички задачи, съм добре. Събудих се жив и здрав, изкарах деня си здрав и сега ще заспя блажено, знаейки че аз и семейството ми сме здрави.“. Здравето е единственото богатство, което само малцина са се научили да ценят, а останалите го приемат за даденост, нещо,което така или иначе имат, но не им върши голяма работа. И разбира се, както с всяко нещо, което не ценим, рано или късно то си отива, а ако здравето си отиде, взема всичко със себе си, за да ни покаже какво е значело.

„Имаш ли здраве-имаш всичко на този свят, нямаш ли го-губиш Себе си и Целият свят“. То е най-ценното богатство, до което някога ще имаме досег, за това не случайно е казано, че здрав е равен на богат. Когато се научим да го ценим, всичко ще ни се струва по-леко, за това ви предизвиквам да сте от онези малцина, които знаят какво значи то и колко богати ни прави. Предизвиквам ви всеки ден мислено да благодарите за вашето добро здраве и за това на тези, които обичате, и гарантирам ви, че ще бъдете много по-щастливи.

Йоанна Ангелова Стефанова, 16 години

Победител в конкурса на аптеки Оптима

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *