Мъжката коса изисква грижи

Независимо дали сте от „класическия“ тип или предпочитате модерните прически, ежедневната и редовна грижа за косата е необходима, за да придадете добър вид на мъжката прическа. Добре поддържаната мъжка коса не е привилегия само на популярните личности. Здравият вид на косата започва с добро професионално подстригване, но това е само началото. Както колата, така и косата ви има нужда от поддръжка, за да запази здравината, еластичността и блясъка си. Предлагаме ви няколко лесни съвета за ежедневна грижа.

Избор на шампоан. Мъжете често неглижират избора на шампоан. В повечето случаи те оставят някой друг да избере продукта вместо тях (съпруга, приятелка, майка и др.), защото не го смятат за съществен или вярват, че не са в състояние да направят правилен избор. Ето ви няколко съвсем лесни критерии, по които можете и сами да изберете шампоана си. Вземете си шампоан с приятен успокояващ аромат, който е подходящ за вашия тип коса. Ако не сте сигурни каква точно е вашата коса, посъветвайте се с фризьора си. Ако пък имате някакъв проблем, като например пърхот или косопад, изберете продукт, който се справя с този проблем. Ние ви предлагаме:

АЛПЕЦИН ШАМПОАН С ДВОЕН ЕФЕКТ 200 мл.

Шампоанът действа на два етапа – при първия етап, напълно отстранява пърхота, което подобрява условията за действие на кофеина.  При втория етап, активните съставки навлизат в корена на косъма и го заздравяват.

Алпецин C1 Кофеинов Шампоан против Косопад

Кофеинов шампоан против косопад. Включеният кофеин подпомага растежа на косата и е доказано, че забавя дори наследствения косопад. Благодарение на шампоана, тази активна съставка може да се приложи до корените на косата, по време на измиване. Включеният кофеин прониква, дори след отмиване на шампоана.

 

Измиване. Няма по-приятно усещане от горещия душ след тежък ден, но горещата вода влияе изключително зле на косата ви. Тя отмива твърде много от мастния секрет от косата и скалпа и ги прави прекалено сухи, затова използвайте вода, която е с температура малко по-висока от телесната, така че да ви е приятно и в същото време да предпазите косата. Втривайте шампоана, като нежно масажирате кожата на главата с върха на пръстите си (не с нокти). Повечето от мастните секрети са непосредствено под кожата на главата. Балсамът за коса овлажнява косата и е препоръчително да използвате такъв, ако имате суха коса. Ако косата ви е подстригана много късо, тя вероятно няма да се нуждае от допълнително овлажняване, защото отделяните мастни секрети ще са достатъчни.

Подсушаване. Мъжете нанасят най-сериозни вреди на косата си при подсушаване с хавлия. Когато косата е мокра, тя е много уязвима. При силното втриване с хавлия някои от космите се оплитат във влакната на хавлията и се късат, а горният защитен слой на косъма се уврежда от накъсването. Това придава на косата изтощен вид и води до цъфтене на косъма. За да предпазите косата си, първо оттърсете излишната вода, след което внимателно попийте с хавлия останалата влага по посока на растежа, а не обратно и без да триете агресивно. Подсушаването по този начин отнема малко повече време, но само след няколко подстригвания ще забележите, че косата ви вече изглежда по-добре.

Сушенето със сешоар също може да увреди косата. Прекалено дългото сушене, особено ако е с много горещ въздух, може да пресуши косата и кожата на главата. Ако сушите косата със сешоар, използайте спрей за топлинна защита, използвайте едър гребен, за да не я дърпате прекалено силно и винаги оставяйте косата леко влажна. Това ще я предпази от пресушаване.

Оформяне и стилизиране. Изберете си удобна прическа, която можете лесно да поддържате в ежедневието си за по-малко от пет минути. Използвайте правилните инструменти за оформяне на косата. Не разресвайте мократа си коса с четка. Когато косата е мокра, разресвайте с едър гребен, като разплитате внимателно заплетените краища, без да дърпате. Избягвайте загряващите уреди – преси, маши, много горещи сешоари, които могат да увредят косата. Използвайте четка с  естествени влакна за ежедневното оформяне. Не бъдете скъперник, когато избирате стилизиращи продукти. Не винаги най-скъпите продукти са най-добри, но не избирайте продуктите само по цената. Подберете продукти, които са подходящи точно за вашия тип коса и за вашата прическа. Ако не сте сигурни, посъветвайте се с фризьора си.

Грижете се за здравето си. Състоянието на косата често е отражение на цялостното здравословно състояние на организма. Затова – хранете се правилно, спортувайте, пийте много вода, наспивайте се добре и се опитайте да сведете стреса в живота си до минимум. Това ще ви осигури здрава коса и кожа на главата. Доброто здравословно състояние и начин на живот могат също да ускорят растежа на косата.

Избягвайте прекалено стегнатите шапки. Носенето на прекалено стегнати шапки или много опъната конска опашка може да причини падане на косата на мястото, където напрежението е най-голямо. Ако го практикувате постоянно и продължително време, загубата на коса на тези места може да е постоянна.

Подстригване. Подстригвайте редовно косата си. Тъй като единствения начин да се оттървете от увредената коса, е да отрежете увредените краища, редовното подстригване ще ви освободи завинаги от цъфящата коса. Дори ако искате да оставите косата си дълга, трябва да подстригвате краищата й поне веднъж на шест седмици. Просто предупредете фризьора си да изрязва само увредените връхчета.

 

Поддържайте кожата на главата. Косата ви започва от скалпа. Там се намират корените, откъдето косата „се храни“. Затова не можете да имате здрава и добре изглеждаща коса, ако имате проблем със скалпа. Не пренебрегвайте кожата на главата и при всяко усещане за дискомфорт вземайте необходимите мерки. При раздразнена и/или лющеща се кожа много подходящи са бликовите продукти от серията  Flo Dandruff Out, съдържащи урея.

 

Косата е същестен елемент от външния ни вид , затова поддържането й в добро състояние може да ни направи по-привлекателни и да подобри самочувствието ни. С ежедневното следване на простите правила за грижа за косата, които ви предлагаме, ще се сдобиете със здрава и добре изглеждаща коса и кожа на главата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *