5 техники за подобряване на тичането

Препоръчваме ви:

Както всеки спорт, бягането си има своите тънкости, които водят до пълноценна тренировка. Ето няколко от най-често срещаните проблеми, които могат да доведат до умора или контузия, заедно с няколко техники как да ги избегнете.

1. Не можете да издържите на темпото
Ако усетите, че не можете да поддържате темпото 10 минути след началото на тренировката, може би не сте се разгрели и разтегнали добре преди тренировка. Както е във всички други спортове, така и при бягането е задължително да се даде възможност на тялото си да се адаптира за натоварване. Преди тренировка направете няколко упражнения за разгряване. Започвайте с бавно темпо и чак след 5- 10 минути ускорете скоростта на тичане.

2. Планирайте целите
Ако започнете веднага да гоните високи резултати, ще се разочаровате много бързо от неуспехите си. Направете график, в който ясно да са поставени различни фази на повишаване на ефективността на тренировките ви. Постигането на малки, но много по-реалистични цели допълнително ще стимулира мотивацията ви. Старайте се да не пропускате тренировка, тъй като за целта е важно да упорствате.

3. За да не се чувствате муден/а, докато тренирате

Малко след като започнете да тичате редовно, организмът ви бързо започва да губи течности, тъй като се изпотява интензивно. Това е много лесен начин тялото да се дехидратира и измори. Дори малката загуба на вода се отразява веднага на бягането и на времето за възстановяване. Ако се чудите колко вода трябва да пиете, редовно следете урината си. Знак, че трябва да пиете повече количество вода е, ако урината стане по-тъмна и по-концентрирана. По-точен начин да се изчисли колко вода трябва да се изпие е да се претегляте преди и след бягането. Разликата в теглото е равна на течностите, които се загубили. Имайте предвид, че тялото не задържа всички течности, които приемате, затова трябва да изпиете с 50% повече от количествено на изгубените течности по време на бягането.

4. Често се контузвате
Нараняванията могат да бъдат причинени от много различни фактори. Затова е важно да премахнете най-често срещаните причини за тяхната поява. Проверете дали спортното ви облекло отговаря на изискванията на заниманието, което практикувате. Носенето на неподходяща спортна екипировка, например маратонки, може допълнително да обуславя появата на контузии.

5. За да не ви е студено по време на тренировка
Изберете подходящи дрехи за обличане, в зависимост от характеристиките на тренировката, която практикувате. Ако на тялото ви му е студено или топло, вероятно няма да можете да постигнете целите си по отношение на интензивността на тичането. Също така се създават предпоставки за появата на настинки от преохлаждане на тялото или в другия полюс, където тялото ви може да прегрее.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *