Тренировки и стрес?

Препоръчваме ви:

Тренировките и спортът са антидотът на стреса. Те преборват дори дни пълни с напрегнати задачи, крайни срокове и безкрайни имейли с нови задачи. Но щом мозъкът ви е прегрял, тогава вашите часове в залата се превръщат в по-малко ефективни. Това е последната дума на американското списанието по спорт и психология на упражненията.

При проучване на бягане на 3000 метра в различни дни. Точно преди тестовете бегачите са правили труден тест на компютър за 90 минути. Учените са искали да видят дали умствения срив може да повлияе на физическата активност на човека. Всъщност бегачите са били 15 секунди по-бавни след като са направили теста, завършвайки със средно време от 11 минути и 58 секунди.

„Мозъчната тъкан е много близка до мускулната тъкан в определен момент”, казва Ранджа Мехта, който е биохимичен изследовател в центъра за здраве на Тексас. Умствената умора може да се появи, след много срещи, решаване на сложни проблеми или дори след планиране на голямо парти. Може да сте изморени от това как сте използвали ума си и после да не осъзнавате, че това е причината да не сте се представили добре във фитнеса. Друга причини за по-бавния финал на бегачите е, че физическото и умственото изтощение се формират в една и съща част на мозъка. Възможно е при бегачите да е настъпила мускулна неиздръжливост, защото този част на мозъка изпраща сигнали до мускулите, че са уморени.

В друго проучване направено във Великобритания при накарани 90 велосипедисти, да карат обикновено колело, за колкото е възможно, средното време било 12 минути и 34 секудни. Но след това им било зададено да играят сложна мозъчна игра преди карането на колело и те се предали едва след 10 минути и 40 секунди. Макар в проучването бегачите, те да са казали, че и двете състезания били еднакво трудни. Те са станали по-бавни, за да задържат нивото на трудност еднакво, твърдят авторите на проучването.

Но ето я добрата новина, не е трудно да презаредите мозъка преди тренировка. Някои проучвания показват, че само малка разходка сред природата или гледане на спокойно видео с природни картини ще ви помогнат да отидете в залата и да сте ефективни.

Възползвайте се от съветите и ни пишете дали са ефективни! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *