50 най-добри храни за отслабване на всички времена – част 1

Препоръчваме ви:

Включвайки тези здравословни храни в хранителния си режим, може да помогнете на тялото си да изгаря повече калории, да се чувствате заситени за по-дълго време и да избегнете излишното качване на тегло. Тези храни съдържат мощни хранителни вещества и антиоксиданти, които са добър помощник в опитите за отслабване, както и за осигуряване на повече енергия. Освен това, някои от тях са ползотворни като превенция на различни заболявания или намаляват процесите на стареене.

1. Бадеми – бадемите са чудесен източник на моно- и полиненаситени мазнини, които помагат за понижаване на нивата на холестерола и за поддържане на добра фигура. Съдържат малко калории, много фибри и витамин Е. Проучвания сочат, че хора, които включват в ежедневното си меню порция бадеми имат по-нискокалорична диета от тези, които в същата диета прибавят въглехидратна закуска.

2. Ябълки – ябълките съдържат пектин, съставка която по естествен път забавя храносмилането и ви казва да се чувствате заситени. Проучвания сочат, че консумацията на цяла ябълка е естествен апетитоподтискащ момент, което ви кара да консумирате по-малко храна, а от там и по-малко калории, без да чувствате глад. Ябълките са и добър източник на антиоксиданти, витамин С, фибри. Не белете плодовете, тъй като имено кожата им е с високо съдържание на хранителните вещества на плода.

3. Артишок – артишокът е сред зеленчуците с най-високо съдържание на фибри. Един единствен сварен артишок съдържа невероятните 10.3 грама фибри – почти половината от препоръчителното дневно количество за жени. За ограничаване на апетита преди хранене, консумирайте зеленчука като предястие преди хранене.

4. Авокадо – Има ли нещо, което авокадото на може да прави. Този плод, определян още като суперхрана (зареден с мононенаситени мазнини, калий, магнезий, фолиева киселина, витамин С и Е) се свързва с подобряване на външния вид, добро здраве на сърцето, намаляване на риска от някои видове рак. Според проучване, хората, които консумират авокадо са с намалено тегло, а при жените, които изяждат по половин авокадо на обяд, се наблюдава намаляване на желанието за храна по-късно през деня.

5. Банани – Освен че са с богато съдържание на калий, бананите са и източник на устойчиво нишесте, което способства за намаляване на теглото, тъй като организмът го разгражда по-бавно и това ви кара да се чувствате заситени за по-дълго време. Освен това стимулира дейността на черния дроб. Колкото по-зелени са бананите, толкова повече нишесте съдържат.

6. Черен боб – черният боб принадлежи към семейство храни, които са обявени за голям помощник в изгарянето на калории, намаляване на коремните мазнини и ограничаване на апетита. Една чаша боб съдържа 15 грама протеин без наситени мазнини, които обикновено се срещат в червените меса.

7. Боровинки – Една чаша богати на антиоксиданти боровинки съдържа само 80 калории и 4 грама фибри, което помага на тялото ви да се чувства заситено за по-дълго време. Те са добър източник на манган, който помага за ускоряване на метаболизма и повишава нивата на енергия. Боровинките съдържат съединение, което атакува причиняващите рак свободни радикали и помага за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, поддържа кожата светла и намалява загубата на паметта.

8. Броколи – чудесен източник на калций и важни за борбата с рака съединения, броколите съдържат и фибри, както и само 30 калории за порция.

9. Кафяв ориз – този здравословен продукт е голям източник на фитонутриенти, които се свързват с понижен риск от рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Кафявият ориз е с високо съдържание на фибри, както и от устойчивото нишесте и е храна с ниска енергийна плътност.

10. Зеле – зелето е богато на антиоксиданти и витамин С и с изключително ниско съдържание на калории, така че спокойно може да напълните чиниите си до горе. Освен това ще се чувствате заситени. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *