18 храни, които стимулират растежа на мускулите – част 3

  1. Грейпфрут – препоръчва се консумацията на грейфрут преди тренировка, за да се подпомогне рехидратацията, туй като 90% от съдържанието на плода е вода. Розовият грейпфрут е добър източник на витамини А и С, както на фибри и калий. Червеният грейпфрут съдържа повече флавоноиди и антоцианини, както и ликопен, който намалява нивата на триглицеридите, бори се със свободните радикали и защитава кожата от вредните слънчеви лъчи.


     

  2. Папая – папаята и други, богати на витамин С храни може да ви помогнат да намалите нивото на кортизол след интензивни упражнения. Неузрелите папаи съдържат в големи количества устойчиво на храносмилане нишесте, което е важно за оптимизиране на здравето на червата. Богати са на антиоксиданти, фибри и папаин – ензим, който помага за усвояването на протеините, намалява ввъзпалението.
  3.  
  4. Сурови ядки – магнезият е важен за растежа на мускулите и силата, а суровите ядки са отличен източник. Ядки от макадамия и орехи са отличен избор, защото съдържат много полезни мазнини и малко въглехидрати. Суровите ядки от макадамия съдържат големи количества витамин В1, магнезий и манган. Около 60% от мастната киселина в макадамията е олеинова, приблизителното количество на мазнина в маслините.
     
  5. Говеждо от пасищни животни – съдържа протеини, здравословни мазнини, Л-глутамин, който е основен помощник за изграждане на мускули и предотвратява тяхното разграждане. Добър източчник на конюгирана линолова киселина – притежава мощно противовъзпалително действие. Все пак, ограничавайте приема на месото, тъй като може да поемете повече протеини, отколкото вашето тяло се нуждае и това да доведе до усложнения за вашето здравословно състояние.
     
  6. Гъби – гъбите са естествен източник на витамин Д, който е изключително важен за мускулната функция. Мускулната слабост е класически симптом, дължащ се на недостиг на витамин Д. гъбите подобряват имунната функция. Внимавайте с местата, от които взимате вашите гъби, защото те са известни със свойството си да поемат тежки метали.
     
  7. Зехтин – използвайте зехтинът в сурово състояние, тъй като ще донесе много повече здравословни ползи, отколкото, ако готвите с него. Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които повишават серотонина, а това ви помага да се чувствате заситени и да се предпазите от натрупване на излишни калории. Купувайте си зехтин само от местни производители, за да сте сигурни в качеството и чистотата на продукта.
     
  8. Суроватъчен протеин – съдържа протеини и левцин, който подпомага много функции е тялото, включително за синтеза на протеин и изграждане на мускулите. Суроватъчният протеин подпомага по-бързото изгаряне на мазнини по време на тренировка. Освен това някои от аминокиселините в суроватъчния протеин активират определени клетъчни механизми, които от своя страна стимулират синтеза на мускулния протеин.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *