10 ползи от Витамин Е

Препоръчваме ви:

Витамин Е е мощен мастно-разтворим антиоксидант, който може да подобри вашето здраве и красота. Обхваща група от 8 съединения, които включват токофероли и токотриеноли.

Витаминът работи като имуностимулант, подпомага доброто кръвообращение, регулира кръвната захар, пази сърцето здраво, намалява рисковете от инсулти, увреждащи мозъка и предпазва от някои видове рак.

Някои добри хранителни източници на витамин Е са зехтин, кокосово масло, авокадо, спанак, слънчогледови семки, пшеничен зародиш, ядки и пълнозърнести храни.


1. Стимулира растежа на косата – Витамин Е има антиоксидантни свойства, които помагат за оздравяване на увредените космени фоликули и се предотвратява разрушаването на тъканта, което от своя страна насърчава растежа на косата.

2. Обезличава белезите по кожата – друга полза на Витамин Е е, че той може да помогне да се изличат белезите. Като антиоксидант, ускорява заздравяването на увредената кожа и предотвратява задържането на белезите за по-дълго време. В допълнение, поддържа кожата хидратирана и помага да се възстановяват увредените области.

3. Бори се с бръчките – можете да използвате витамин Е в борбата срещу бръчките, възрастови петна и други признаци на стареене. Витаминът поправя щетите, причинявани от вредното слънчево лъчение и свободните радикали в околната среда. Стимулира производството на колаген, който прави кожата еластична.

4. Третира хиперпигментацията на кожата – хиперпигментацията е причиняване на неравномерно оцветяване на кожата по тялото и от там следва образуване на тъмни петна. Витамин Е намалява щетите, нанесени от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

5. Омекотява сухата кожа – витамин Е притежава страхотно овлажняващо свойство и помага при суха и загрубяла кожа на ръцете. Помага кожата ви да стане мека, еластична и хидратирана, предпазва я от увисване, което е признак за остаряване.

6. Помощник срещу стрии – независимо от причината за поява на стрии по вашето тяло, Витамин Е има чудесен ефект върху тях. Поради мощните му антиоксидантни свойства, колагеновите влакна са защитени от увреждане, причинено от свободните радикали. Това помага за запазване на еластичността на кожата и премахва стриите.

7. Сухи и напукани устни – за лечение на сухи и напукани устни, много ефективно може да използвате Витамин Е. Той работи като естествен овлажнител и прави устните ви гладки, меки и еластични, като добавя естествен блясък.

8. Подсилва здравината на ноктите – неговото увлажняващо действие помага да запазите ноктите си здрави и хидратирани. Добро решение е и при чупливи нокти, както и при нокти, които се излющват. Помага и при сухи кожички.

9. Дерматит – можете да използвате витамина за лечение на дерматит – възпаление на кожата. Витаминът облекчава симптоми като възпаление, подуване, сърбеж, парене и зачервяване. Антиоксидантните свойства на витамина стимулират заздравяването на увредената кожа.

10.  Цъфтящи краища – ако косата ви цъфти поради прекомерна употреба на боя, сешоари, маши или преси за изправяне, използвайте витамин Е за оздравяване. Подхранва косата ви в дълбочина и я прави бляскава. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *