Аптеки оптима - здраве и красота!
+359 878 292 513 | apteka@apteka-optima.com
Сигурни плащания с сигурни плащания
apteki optima icon apteki optima icon
Pwm GamaСуонсънBronsonSuper DietKent3ChenesКокона КозметиксVictoria's SecretNuxeYardleyVita FocusCabana SunRene Furterer
хранителни съставки

8 здравословни ползи от минерала Силиций

Силицият е известен като разкрасяващ минерал и има много ползи за здравето, свързани с него. Той не само помага за укрепването на съединителната тъкан и костите, но е полезен и в грижата за кожата и косата. Този елемент също играе жизненоважна роля в предотвратяването на атеросклероза, безсъние и туберкулоза.

Силиций (Si) е вторият най-достъпен елемент след кислорода, намиращ се в земната кора, и е един от най-важните елементи, използвани при високотехнологичните устройства и полупроводниците. Това е жизнено важен микроелемент, необходим на тялото за здрави и гъвкави стави, блестяща кожа и по-силни кости. Той присъства в човешкото тяло като производно на силанат или силициева киселина. Също така е необходим в хранителния режим, тъй като увеличава усвояването на витамин D, глюкозамина и калций. Този елемент се среща в глината и пясъка и също така съществува като основна част на скали като кварц и гранит.

Симптомите на недостатъчност са съвсем очевидни, тъй като те са тясно свързани със съединителната тъкан. Заедно с лошото развитие на костите, този дефицит също води до изтъняване на косата, крехкост на ноктите, образуване на бръчки и общо стареене на кожата.

Най-важните източници на силиций са ябълки, зърнени храни, сурово зеле, фъстъци, моркови, лук, краставици, тиква, риба, нерафинирани зърна, овес, бадеми и портокали. Високо количество на този елемент се намира в твърдата вода.

По-рано в човешката история той не се е считал за физиологично важен елемент поради значителното му присъствие в животинските и растителните тъкани. Въпреки това, в по-скорошни проучвания, здравните ползи от силиция са ясно формулирани.

1. Предотвратява деформации на костите - Установено е, че силицийят играе жизненоважна роля в усвояването на калция за растежа и поддържането на ставите и костите. Той предизвиква гъвкавост на костите чрез увеличаване на количеството колаген, което е протеиновият компонент на костите. Той също така увеличава степента на излекуване на костни размествания и фрактури. Необходим е за поддържане на скелетното здраве. Той повишава отлагането на различни минерали като калций в костните тъкани.

2. Лекува алопеция - Алопеция или изтъняване на косата се дължи на приема на рафинирана храна, която няма хранителни вещества, по-специално силиций. Този минерал насърчава растежа на дебели и здрави коси. Той също така увеличава и блясъка на косата.

3. Грижа за кожата - Силицият предпазва кожата от потъмняване и възстановява естествената светлина на кожата. Той помага и за изсветляване на очите. Той също така предотвратява някои сериозни кожни проблеми.

4. Подпомага оздравяването – Силицият играе ключова роля в защитата срещу много заболявания като туберкулоза и други, които са свързани с лигавиците. Той помага и за увеличаване на скоростта на оздравяване по време на фрактури.

5. Предотвратява алуминиевата токсичност - Установено е, че в мозъчните лезии на пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, се откриват по-големи количества алуминий. Беше открито, че силиция, чрез свързването му с алуминия, предотвратява абсорбцията на последния в стомашно-чревния тракт и може да намали признаците и симптомите на алуминиева токсичност.

6. Възстановява лигавицата - Здравните ползи от силиций включват възстановяването на лигавицата на дихателните пътища, ако тялото страда от дехидратация.

7. Крехки нокти – Силицият играе много важна роля в поддържането на здравето на ноктите. Помага за подобряване на качеството на ноктите и за предпазването им от инфекции, така че пръстите ви да останат привлекателни и здрави.

8. Атеросклероза - Образуването на твърда плака в артериите води до запушване на притока на кръв и се потиска циркулацията на кръвта. Това от своя страна може да причини атеросклероза. Според последните изследвания, силициевите добавки помагат за намаляване на образуването на плака и впоследствие намаляват риска от различни сърдечносъдови заболявания, включително атеросклероза, инфаркти и удари.

Още за четене от категория Хранителни съставки
 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код*
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

уеб дизайн: Visign Studio - Jump into the web!